• Home Slider01

Nederland waterstof netwerk Het bedrijf Hynetwork, verantwoordelijk voor de aanleg van het landelijke waterstofnetwerk, maakt concrete vorderingen op het traject in het oosten van Nederland. De komende weken worden inwoners van de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland en Brabant geïnformeerd over het nieuwe netwerk. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande aardgasleidingen die nu al in de grond liggen.

Gerben van Dijk, omgevingsmanager van het project Waterstofnetwerk Oost-Nederland, legt uit wat de plannen zijn en hoe iedereen kan meedenken. “Het waterstofnetwerk in Oost-Nederland is onderdeel van het landelijke netwerk dat Hynetwork in opdracht van het ministerie van Klimaat en Groene Groei aanlegt voor het transport van waterstof. Dit netwerk verbindt de vijf grote industriële regio’s in Nederland met elkaar, met het buitenland en met opslaglocaties voor waterstof.”

De industrie in Nederland is op dit moment verantwoordelijk voor ongeveer 25% van de CO2-uitstoot. Door het gebruik van waterstof als grondstof en brandstof kan de uitstoot in de industrie worden verminderd. Dat is belangrijk om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan en om de klimaatdoelstellingen te halen. In eerste instantie is toekomstige waterstofbackbone dan ook bedoeld voor industriële klanten.

Het waterstofnetwerk in Drenthe en Overijssel loopt van Nieuwediep (gemeente Stadskanaal) tot Ommen en takt bij Elim af naar Emmen. Voor een groot deel kunnen bestaande aardgasleidingen worden hergebruikt. Er zijn in Drenthe drie stukken waar een nieuwe waterstofleiding komt, namelijk tussen Elim - Vlieghuis, Vlieghuis – Schoonebeek en Nieuw-Amsterdam - Emmen.

“Ook in Oost-Nederland kunnen we bestaande aardgasleidingen opnieuw gebruiken en ombouwen voor het transport van waterstof”, vervolgt Van Dijk. “Dit zijn leidingen tussen Ommen (provincie Overijssel), Angerlo, Zevenaar (provincie Gelderland), Ravenstein en Boxtel (provincie Noord-Brabant). Bij Babberich in de gemeente  Zevenaar komt een grensverbinding met Duitsland. De leiding moet uiterlijk in 2032 gereed zijn. De ombouwwerkzaamheden starten op z’n vroegst in 2028.”

Het netwerk bestaat nagenoeg volledig uit om te bouwen aardgasleidingen. Het ombouwen van leidingen is een duurzame en voordeligere oplossing en zorgt ervoor dat de impact op de omgeving veel minder is dan bij nieuwbouw. Op een paar locaties op de route worden bestaande bovengrondse afsluiterstations omgebouwd, maar op de meeste plekken gaan deze juist verdwijnen.

“Alle werkzaamheden die we doen zijn tijdelijk en we proberen overlast zo klein mogelijk te houden”, zegt Van Dijk. “Daarbij willen we de omgeving op tijd op de hoogte brengen over deze werkzaamheden. Van het transport van waterstof door de leidingen merk je niets. Net zoals bij aardgas. Bovendien kan het transport van waterstof net zo veilig worden gedaan als het transport van aardgas.”

Voor de bewoners van Oost-Nederland die zijn geïnteresseerd in het waterstofnetwerk en de bijkomende werkzaamheden worden er de komende weken vijf informatiebijeenkomsten gehouden. De eerste is een online bijeenkomst op woensdag 19 maart van 14.00 tot 15.00 uur.

Aanmelden kan via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. U krijgt na aanmelding een linkje via e-mail om aan het webinar deel te kunnen nemen. Aanmelden kan via deze link 

Vier inloopavonden langs het hele tracé zijn gepland op de volgende data:

  •    Maandag 24 maart in MFC De Opsteker in Nieuwlande
  •    Dinsdag 25 maart in Kulturhus 't Kruispunt in Laren (Gelderland)
  •  Woensdag 26 maart in Boerderij 't Dommeltje in Boxtel
  • Maandag 31 maart in PKN kerk Erica in Erica

Vrije inloop tussen 19.00 en 21.00 uur, aanmelden voor de inloopavonden is niet nodig.

Lees ook: nederland-louwman-introduceert-de-waterstoftruck-paul-ph2p-atego

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen