Een wereldprimeur in Duitsland. Daar is Gascade Gastransport GmbH begonnen met het vullen van het eerste leidinggedeelte van het Flow-project met waterstof. Binnen het project wordt ongeveer 400 kilometer van een huidige aardgasleiding met een diameter van 1,4 meter tot eind 2025 stapsgewijs geschikt gemaakt voor het transport van waterstof.
“Met deze ombouw toont Gascade niet alleen haar technologische expertise en innovatieve knowhow, maar geeft ook een sterk signaal af voor de waterstofeconomie. "We zijn er trots op dat we nu de eerste grootschalige waterstofleidingen in Duitsland in gebruik kunnen nemen. Daarmee bieden we andere schakels in de waardeketen wereldwijd planningszekerheid voor de marktintroductie", aldus algemeen directeur Christoph von dem Bussche.
In heel Europe werken beheerders van het aardgasnet aan de uitrol van een waterstoftransportnet. Het Nederlandse bedrijf Gasunie maakte vorige week bekend dat de eerste 150 kilometer van het nieuwe netwerk in het noorden van Duitsland ‘waterstof ready’ is. Het schone gas is echter nog niet ingevoerd.
“Het programma Flow – making hydrogen happen van Gascade is een belangrijk onderdeel van de strategie om bestaande infrastructuur voor het transport van waterstof snel en kosteneffectief in te zetten. "De ombouw van de pijpleidingen creëert de basis voor een veilige en efficiënte waterstofvoorziening in Duitsland", legt algemeen directeur Ulrich Benterbusch uit.
Gascade Gastransport GmbH exploiteert een gasleidingnetwerk dat de gehele Duitse grens bestrijkt. Het netwerkbedrijf met hoofdvertiging in Kassel biedt haar klanten transportdiensten voor aardgas en in de toekomst ook andere gassen aan via een eigen hogedrukleidingnetwerk van circa 3.700 kilometer. Het bedrijf wil zijn pijpleidingnetwerk geleidelijk ombouwen naar het transport van waterstof en is daarom actief in verschillende on- en offshore waterstofprojecten.
Het doel van de oprichting van een waterstofkernnetwerk in Duitsland is om in eerste instantie grote consumptie- en productieregio's en centrale locaties zoals industriecentra, opslagfaciliteiten, energiecentrales en importcorridors met elkaar te verbinden. Dit waterstofkernnetwerk voor grootverbruikers moet vanaf 2032 geleidelijk in gebruik worden genomen. Op veel plaatsen zijn de wederopbouwwerkzaamheden echter al begonnen.
Lees ook: duitsland-eerste-150-kilometer-waterstofleiding-van-gasunie-gereed