• Home Slider01

Waterstof arnhem elestor ijzer Het Arnhemse waterstofbedrijf Elestor heeft een technologische verandering aangekondigd bij de ontwikkeling van energieopslag in waterstofbatterijen. Jarenlang investeerde het bedrijf in batterijchemie met waterstof-broom, maar schakelt nu over naar waterstof-ijzer.

Op de website van Elestor verklaart algemeen directeur Hylke van Bennekom de verandering van opslagtechniek. “De beslissing om over te stappen naar waterstof-ijzer is niet overhaast genomen. Deze is gebaseerd op een complex scala aan criteria, die natuurlijk zijn geëvolueerd na jaren van onderzoek en ontwikkeling, uitgebreide tests en diepgaande consultatie met zowel onze commerciële partners als onze internationale raad van wetenschappers en ingenieurs.”

De verschuiving naar een waterstof-ijzerchemie is volgens van Bennekom niet alleen gedreven door wetenschappelijke vooruitgang, maar ook door economische en marktomstandigheden en regelgeving. Het past bovendien bij de transitie die het bedrijf doormaakt van een onderzoeksgerichte naar een meer engineeringgerichte onderneming.

Een belangrijke reden om voor ijzer te kiezen, is dat het zelfs nog overvloediger aanwezig is dan broom. De directeur geeft toe dat geen van beide materialen schaars is, maar ijzer verschilt in één belangrijk opzicht van broom, dat uit zeewater wordt gewonnen. “IJzer is beschikbaar, ook in gebieden ver van of afgesloten van de zee. De productie en raffinage van FeSO4 is ook veel eenvoudiger dan die van HBr. Sterker nog, het is vaak een zogenaamd restproduct van andere chemische processen.”

De overvloed aan ijzer, waar ook ter wereld, maakt het ook zeer betaalbaar. Deze betaalbaarheid wordt nog eens versterkt door het gemak waarmee het kan worden getransporteerd, opgeslagen en gebruikt, en dat bovendien tegen lage kosten. Deze factoren versterken de operationele veerkracht en robuustheid van ijzer. Bovendien verlaagt ijzer de totale kosten, omdat het kan samengaan met minder robuuste materialen dan broom. Dit kan worden bespaard door in veel fasen van de productie goedkopere materialen te gebruiken. Deze chemische samenstelling maakt met name het gebruik van permanent gebruikte kunststoffen overbodig, wat de milieu-impact van de technologie vermindert en de acceptatie ervan door regelgevende instanties verder vereenvoudigt, omdat het gemakkelijker wordt om aan alle regels en voorschriften te voldoen.

Alles bij elkaar is het duidelijk dat een waterstof-ijzer-stroombatterijsysteem nog eenvoudiger op te schalen is dan andere stroombatterijoplossingen. “Onze nieuwe oplossing voor energieopslag is dan ook zeer concurrerend vergeleken met alle andere grootschalige, langdurige energie-opslagoplossingen.

Momenteel bestaat meer dan 95% van het marktaanbod voor stationaire energieopslag uit lithium-ijzerfosfaat-batterijen, die doorgaans worden ingezet voor korte tot middellange opslagperiodes, tot vier uur. In toepassingen voor langdurige energieopslag, doorgaans langer dan acht uur, zijn deze batterijen echter niet concurrerend, net als alle geavanceerde elektrochemische batterijen, wat betreft hun gemiddelde kosten voor energieopslag. Andere energieopslagoplossingen, zoals thermische, zwaartekracht- of persluchtmethoden, kunnen qua kosten ook niet concurreren met onze toekomstige waterstof-ijzer-stroombatterijen in deze toepassing”, aldus Van Bennekom.

Lees ook: china-opvallende-waterstoffabriek-in-de-bergen-bij-de-daye-city-hubei

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen