Een opvallende stap van de Nederlandse provincie Limburg. Het project FUREC dat een waterstoffabriek in Limburg wil bouwen krijgt toestemming van de provincie. Vooral de productielocatie op het terrein van industriecluster Chemelot is deze beslissing opvallend, de Commissie voor de milieueffectrapportage (mer) gaf daar eerder dit jaar nog een negatief advies over, maar de provincie legt dat nu naast zich neer.
De waterstoffabriek bij Chemelot is onderdeel van het project FUREC, dat huishoudelijk afval wil omzetten in waterstof. Dat moet in twee fabrieken gebeuren. De eerste stap vindt plaats bij de afvalvoorbewerkingsinstallatie op industrieterrein Zevenellen in de gemeente Leudal. Daarna volgt een proces voor de productie van onder andere waterstof op de locatie Chemelot. Uit iedere ton afval produceert FUREC 60 kilo waterstof, vervangt daarmee 340 kubieke meter aardgas en voorkomt 413 kilo CO2-uitstoot. Ook rijden geen vrachtwagens vol Limburgs afval meer naar verbrandingsovens elders in het land. Limburg wordt daarmee circulair.
De initiatiefnemer van FUREC noemt het een van de grootste "groene investeringen" op een van de grootste industriecomplexen van Nederland. De waterstof moet het aardgasverbruik van fabrieken op Chemelot verminderen. Maar de mer oordeelde in maart dat de gevolgen van het project voor het milieu niet helder genoeg zijn. "Het daadwerkelijke effect op luchtkwaliteit, klimaat en op beschermde natuurgebieden is nog onduidelijk." Zo zijn geen oplossingen aangedragen voor een mogelijk te groot effect van zwavel en stikstof op de natuur.
De initiatiefnemers van FUREC claimen dat er op termijn 400.000 ton minder CO2 per jaar wordt uitgestoten. Door groene waterstof te leveren aan de fabrieken op het industrieterrein is er minder grijze waterstof nodig dat gemaakt wordt met CO2-houdend aardgas. Op deze manier wordt het aardgasverbruik door de bedrijven jaarlijks verlaagd met meer dan 280 miljoen kuub, vergelijkbaar met het gasverbruik van 200.000 huishoudens.
Op het gebied van vergunningen duurt het allemaal langer dan gepland. De milieuvergunning voor de fabriek op Chemelot moet nog gegeven worden, voor de andere fabriek in Buggenum in de gemeente Leudal is die wel al binnen. Maar omwonenden vechten die juridisch aan.
Met de twee fabrieken van het FUREC-project is een investering gemoeid van in totaal ongeveer een miljard euro. Een van de aanjagers is het Duitse energiebedrijf RWE.
Lees ook: vk-toestemming-voor-bouwmachines-op-waterstof-op-de-openbare-weg