In Delft is gisteravond, woensdag 14 mei 2025, een nieuwe boot op waterstof gepresenteerd. Studenten van de Technische Universiteit Delft presenteerden een foilingboot, aangedreven door vloeibare waterstof. Het Hydromotion-team wil met het innovatieve vaartuig meedoen aan de Monaco Energy Boat Challenge die dit jaar van 2 tot 5 juli voor de kust van Monaco wordt gehouden. Het studententeam hoopt met het prototype, genaamd Mira, interesse te wekken in de maritieme sector .
"Wij willen laten zien dat duurzame oplossingen in de maritieme sector nu al mogelijk zijn", legt teamleider Olivier Poelman uit. “Als ons team van 25 studenten dit lukt, kunnen grote bedrijven deze duurzame innovaties ook in de maritieme sector implementeren.”
Waterstofinnovaties in de scheepvaart zijn er wel, maar door de hoge kosten is het nog niemand gelukt op het emissievrije systeem grootschalig uit te rollen, ondanks de ecologische voordelen. De studenten kiezen niet voor de meest eenvoudige weg. Het team heeft ervoor gekozen om waterstof in vloeibare vorm mee te nemen. Het product moet daarbij worden afgekoeld tot 253 graden Celsius onder nul. In een zeer goed geïsoleerde tank ligt de vloeibare H2 opgeslagen.
Het is ook niet de bedoeling dat de boot over het water vaart. Aan de onderzijde zijn foils gemonteerd die het vaartuig bij hoge snelheid uit het water gaan tillen. Hierdoor lijkt de boot te vliegen.
“Om onze boot uit het water te kunnen tillen en zo de efficiëntie te verhogen, balanceert onze boot op drie pijlers, de zogenaamde struts”, meldt het studententeam. “Onder de struts zijn vleugels bevestigd die eveneens cruciaal zijn om de boot uit het water te tillen, de zogenaamde foils. Wanneer onze boot uit het water komt, hoeft de romp geen grote hoeveelheden water opzij te duwen om zijn snelheid te behouden, op deze manier verhogen we de efficiëntie van onze boot enorm. Maar hoe vliegen we boven water? Om boven water te vliegen, gebruiken we de foils en struts op een vergelijkbare manier als een vliegtuig. Door de specifieke vorm van de foils zal er een lagere druk recht boven de foil zijn dan eronder. Met andere woorden, de foils worden omhoog geduwd. Hoe meer snelheid we hebben, hoe groter de opwaartse kracht. Wanneer we voldoende snelheid krijgen, kunnen de foils de hele boot boven het water duwen, waardoor de boot vliegt.
Tijdens het vliegen moeten we de boot constant stabiliseren. Dit doen we met behulp van onze hoogteregeling. Elke foil kan onafhankelijk van elkaar omhoog en omlaag kantelen. Meerdere sensoren meten de positie van de boot boven water. Door de hoeken van de foil snel aan te passen op basis van onze positie, kunnen we soepel over het water varen en tegelijkertijd een stabiele hoogte en positie behouden.”
De komende zes weken zal er nog volop aan de bijzondere emissievrije boot worden gewerkt. Begin juli kan het resultaat bekeken worden, op de Middellandse Zee bij Monaco.
Lees ook: spanje-waterstofproductie-op-poclan-platform-bij-de-gran-canaria