• Home Slider01

Waterstof schip parijsDe ZULU 06, de eerste waterstofaangedreven rivierboot die door de SOGESTRAN- groep is ontwikkeld, vaart over de Seine in Parijs. Het vaartuig zal in totaal anderhalf jaar worden getest op technisch en commercieel vlak. Hoewel het vervoer op de Franse rivieren en kanalen slechts 2% van het zware transport genereert, worden de schadelijke emissies wel vooral in dichtbevolkte gebieden uitgestoten. Vandaar de zoektocht naar emissievrij vrachtvervoer per schip.

Het schip de ZULU 06 stoot dankzij zijn aandrijving op groene waterstof geen vervuilende stoffen of broeikasgassen uit. Bovendien zorgt de elektromotor voor een stille werking, wat in een stedelijke omgeving niet onbelangrijk is.

"De ZULU 06 is een stedelijk distributieschip van 55 meter lang en kan tot 400 ton goederen vervoeren, net zoveel als 50 bestelwagens",  legt Mathieu Longueville, projectmanager bij Sogestran, uit.  "We hebben het vaartuig uitgerust met twee brandstofcellen van elk 200 kWh. En in plaats van een tank te installeren, waarvoor een tankstation aan de kade nodig zou zijn geweest, laden we een verwijderbare container van 6 meter aan boord, gevuld met 300 kg gecomprimeerde waterstof. Je hoeft deze alleen maar uit te laden en een andere container in te nemen. Dat gebeurt met een kraan. Als hij de mobiele tank na ongeveer een week leeg is, wordt hij afgezet bij de kade en vervolgens per vrachtwagen naar een waterstofhub gebracht waar hij wordt bijgevuld."

Het grootste obstakel voor het project is de prijs van groene waterstof, die nog steeds minstens twee tot drie keer zo duur is als stookolie. De Sogestran-groep en alle projectleiders roepen daarom op tot een grotere mobilisatie van alle belanghebbenden in het ecosysteem – van financiers ter ondersteuning van deze transitie tot overheidsinstanties ter ondersteuning van wetswijzigingen. En laten we vooral de klanten niet vergeten, die essentiële partners zijn in deze transformatie.

"We bieden een bijzonder goede en schone oplossing, maar onze klanten moeten de extra kosten wel accepteren. We weten niet of het zal werken",  geeft Mathieu Longueville toe. Het feit dat we ons ontwerp hebben gericht op retrofitten geeft ons in ieder geval enige zekerheid. Als het voor onze klanten te duur wordt kunnen we altijd terug naar de fossiele verbrandingsmotor, want die hebben we behouden." 

Als het experiment wél slaagt, is de innovatie reproduceerbaar: de reder heeft dan andere Zoeloes in omloop, die hij dan gemakkelijk kan ombouwen.

Lees ook: italie-werkzaamheden-gestart-voor-waterstoffabriek-en-tankstation-voor-treinen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen