• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Frankrijk: retailgigant Carrefour investeert in serie nieuwe waterstoftankstations in Parijs

Frankrijk parijs carrefour waterstofDe Franse retailorganisatie Carrefour denkt dat waterstof een belangrijke rol gaat spelen binnen de energietransitie op het gebied van mobiliteit. Het bedrijf heeft uitgerekend hoeveel energie er in heel Frankrijk via de tankstations in voertuigen belandt. Volgens topman Hervé Mantoux past deze hoeveelheid nooit door de stroomkabel. Inmiddels zijn de eerste waterstoftankstations bij Carrefour-tanklokaties geopend. De uitrol begint in de metropool Parijs.

Bij de tankstations van Carrefour wordt honderdduizenden keren per week getankt. Dat kan emissievrij via meer dan 1000 elektrische laadpalen. “In totaal wordt in Frankrijk jaarlijks ongeveer 500 terawatt aan energie gedistribueerd via de fossiele pompen bij de tankstations. Dat is van dezelfde orde van grootte als de totale elektriciteitsproductie uit de gezamenlijke kerncentrales”, stelt Hervé Mantoux , directeur van de brandstofdivisie van Carrefour. Het bedrijf denkt dat deze hoeveelheid stroom in de toekomst nooit richting alle ev-laadpalen kan worden getransporteerd en ziet waterstof als prima alternatief. “We benaderen de opstart van nieuwe waterstoftankstations met veel nederigheid. We zitten volop in een ontwikkelingsproces en we willen absoluut geen grote kansen missen om ​​nieuwe mobiliteitsoplossingen te ondersteunen ”, benadrukt Hervé Mantoux. Dankzij de Franse pioniers in waterstof als HysetCo en Hype taxibedrijf staat Île-de-France, de regio rond Parijs, aan de top van de Europese regio’s die het best zijn uitgerust met waterstoftankstations en voertuigen.

De nieuwe H2-tankstations gaan een belangrijke rol spelen bij de Olympische Spelen van Parijs die plaatsvinden van 26 juli tot en met 11 augustus 2024. Er worden maar liefst 1000 taxi’s op waterstof ingezet om officials en bezoekers te verplaatsen. De taxi’s vormen gezamenlijk de grootste vloot waterstoftaxi’s ter wereld.

Alle H2-tankstations hebben geprofiteerd van de subsidie die is verstrekt door de regio Île-de-France. De subsidies maken deel uit van het project “ Waterstofbrandstof voor Parijs 2024 ”, waaraan de regio 1,6 miljoen euro bijdraagt. In totaal zullen er tijdens de Olympische Spelen 1.200 personenauto’s, 150 lichte bedrijfsvoertuigen, zes vrachtwagens en twee waterstofbussen op de wegen van Ile-de-France rijden.

Lees ook: belgie-onderzoek-op-boerenbedrijf-in-wallonie-naar-waterstof-uit-urine-van-varkens

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen