• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Frankrijk: eerste van twee groene waterstofhubs in metropool Dijon officieel geopend

Dijon opening waterstofNa vele jaren voorbereiding is de eerste van twee nieuwe waterstofhubs in de Franse stad Dijon geopend. De metropool Dijon heeft hiermee een belangrijke stap gezet binnen de energietransitie met de opening van een gecombineerd productie- en distributiestation voor groene waterstof aan de noordkant van de stad. Het project is officieel geopend in aanwezigheid van François Rebsamen, burgemeester van Dijon en Marie-Guite Dufay, voorzitter van de regio Bourgondië-Franche-Comté. De opening markeert een belangrijke stap in de richting van het verminderen van de CO2-uitstoot en het promoten van hernieuwbare energiebronnen.

De waterstofhub waar waterstof geproduceerd word en voertuigen kunnen tanken zal de CO2-uitstoot met 1.200 ton per jaar verminderen, wat overeenkomt met 10 miljoen kilometer gereden in een stadsauto. Vanaf dit jaar zullen 4 vuilniswagens gaan rijden op groene waterstof. Het aantal voertuigen zal de komende jaren geleidelijk worden uitgebreid. Tegen 2035 zullen alle bussen van de stad en driekwart van de vuilniswagens rijden op koolstofvrije energie. In het gebied rijden 22 vuilniswagens en ongeveer 60 bussen binnen het openbaar vervoer.

Dijon Métropole Smart EnergHy is verantwoordelijk voor investeringen in de waterstofinfrastructuur. De inkomsten gaan bestaan uit de verkoop van waterstof.  Dijon métropole investeert in de voertuigen en faciliteiten die nodig zijn om deze energietransitie te ondersteunen. Het project is gebaseerd op een circulair economisch model, met lokale productie van groene waterstof gevoed door groene elektriciteit die wordt opgewekt door de verbranding van afval van de Energy Recovery Unit (UVE). Het tankstation heeft 3 pompen voor zware voertuigen en één voor lichte voertuigen en een productiecapaciteit van 430 kg waterstof per dag.

Dijon streeft ernaar om tegen 2050 een klimaatneutrale metropool te worden, met ambitieuze doelstellingen voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het verbruik van fossiele brandstoffen. Het waterstofproject kost in totaal 100 miljoen euro en profiteert van subsidies van in totaal meer dan 24 miljoen euro van ADEME, de regio Bourgogne-Franche-Comté, de Europese Unie en de Banque des Territoires.

Een tweede waterstofhub wordt geopend aan de zuidkant van Dijon en zal rond 2026 operationeel zijn. Dit station is straks snel bereikbaar vanaf de autoroute A31, tussen Luxemburg en het zuiden van Frankrijk.

Lees ook: belgie-nederland-en-duitsland-vragen-eu-om-werkbaar-waterstof-transitieplan

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen