• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Frankrijk: Solaris boekt opnieuw succes in Frankrijk en verkoop 8 bussen aan de stad Belfort

Belfort 2024 solaris waterstofEen nieuwe stap bij de uitrol van waterstof in de Franse stad Belfort. Het bedrijf dat het openbaar vervoer verzorgt heeft acht nieuwe geledebussen die rijden op waterstof besteld bij de Poolse busfabrikant Solaris. Het Syndicat Mixte des Transports En Commun du Territoire de Belfort is blijkbaar tevreden over de prestaties van de eerste serie waterstofvoertuigen. Vorig jaar nam het bedrijf al zeven exemplaren met een lengte van 12 meter in gebruik die zijn geproduceerd door de Belgische busfabrikant Van Hool. Nu dit bedrijf failliet is wordt overgeschakeld naar de Europese marktleider Solaris. De acht nieuwe bussen hebben een lengte van 18 meter en gaan tanken bij het bestaande openbare waterstoftankstation in Belfort.

In volledige transparantie heeft het vervoersbedrijf enkele interessante cijfers op haar site gepubliceerd. Met name een prijsvergelijking: 282.436 euro voor een dieselbus tegen 695.449 euro voor de elektrische H2-accu. Dankzij een subsidiebedrag van 274.611 euro per bus bedroeg de extra investering van de SMTC slechts 138.402 euro.

 De bestelde Solaris Urbino 18-bussen zullen worden uitgerust met een brandstofcel met een vermogen van 100 kW, een composiettanks op het dak kunnen iets meer dan 50 kg waterstof bevatten bij een druk van 350 bar, en een hulpbatterij met een energiecapaciteit van 60 kWh . De actieradius van dit voertuig, dat 140 passagiers kan vervoeren, bedraagt ​​daarmee ongeveer 350 km.

Het waterstofsysteem is op het dak geplaatst en drijft een elektromotor aan met een vermogen van 240 kW. Voor het comfort van de passagiers worden de bussen uitgerust met een hoogefficiënte airconditioning met warmtepompfunctie. Bestuurders kunnen rekenen op een dodehoekmonitoringsysteem. Voor de wagenparkbeheerder is het eSConnect-systeem voor bewaking en beheer op afstand geïnstalleerd.

De Poolse fabrikant Solaris doet dit jaar goede zaken in Frankrijk. Eerder werden al vier waterstofbussen besteld door Artois Mobilités in het noordwesten van Frankrijk en 22 door Ile-de-France Mobilités in de regio Parijs. Solaris heeft inmiddels de helft van de waterstofbussen die momenteel in Europa in omloop zijn geleverd. Dat zijn meer dan 220 exemplaren in 25 steden.

Lees ook: europese-h2roadtrip-zorgt-voor-interessante-ontmoetingen-en-veel-nieuwe-kennis


Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen