• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Japan: Toyota en BMW gaan samenwerken bij de ontwikkeling van voertuigen op waterstof

BMW Hydrogen waterstofNikkei Asia komt deze dinsdagochtend met het nieuws dat Toyota en BMW een volledig partnerschap aangaan bij de ontwikkeling van voertuigen met een brandstofcel. De Japanse autofabrikant Toyota zal belangrijke componenten zoals brandstofcelsystemen en waterstoftanks gaan leveren die het Duitse bedrijf BMW gaat integreren met zijn eigen elektrische voertuigtechnologie. Onderdeel van de overeenkomst is de ontwikkeling van de waterstof-tankinfrastructuur in Europa. De twee autofabrikanten zien waterstof als een belangrijke oplossing voor het emissievrij vervoer.

Volgens de twee bedrijven zijn er nu andere strategieën nodig dan elektrische voertuigen (EV’s), waarvan de verkoop afneemt. Grote Japanse en Europese bedrijven bundelen hun krachten om FCV’s te ontwikkelen als optie voor de volgende generatie eco-auto’s. Een samenwerking zal naar verwachting ook de productiekosten verlagen en de serieproductie van BMW's iX5 Hydrogen versnellen, die over een paar jaar gepland staat.

Het idee achter rijden op waterstof is tweeledig. Allereerst vreest BMW dat het stroomnet voor een uitdaging komt te staan als iedereen elektrisch gaat rijden. En ten tweede is ritten plannen naar acculaadmomenten niet voor iedereen een ideaal scenario. Rijden op waterstof zou uitkomst kunnen bieden: het stroomnet wordt niet extra belast met laadpalen en als de tank leeg is kan deze bij een tankstation weer snel worden gevuld, op ongeveer de manier die je gewend bent van benzine- of -dieselauto’s. Uitstoot is er niet, op wat waterdamp na. En er zijn aanzienlijk minder kostbare metalen nodig om accu’s te produceren.

Nikkei Asia meldt dat Toyota en BMW van plan zijn om volgende week een intentieverklaring te ondertekenen. De officiële aankondiging staat gepland voor het media-evenement van BMW op 5 september.

Foto: In Duitsland rijden inmiddels tientallen BMW’s iX5 Hydrogen met een brandstofcel van Toyota op proef bij geselecteerde klanten.


Lees ook: nieuwe-hyzon-vrachtauto-s-op-waterstof-te-koop-voor-25-000-euro-28-000-usd

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen