• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: extra emissievrije stroom uit waterstof voor scheepswerf in Capelle aan de IJssel

Capelle Zwijnenburg waterstofWat doe je als er een schip lange tijd aan je kade wil afmeren, maar je geen 60Hz walstroom kunt leveren via je eigen kade? Wat doe je als je een gebrek aan stroom hebt op je bedrijf, en geen extra emissies mag uitstoten? De oplossing is een stroomaggregaat dat draait op 100% emissievrije waterstof. Op de IJsselwerf van Zwijnenburg in Capelle aan den IJssel wordt aangetoond dat dit nu al realiteit is. Daar wordt een waterstofaggregaat gevoed door waterstof en levert walstroom van 60 Hz voor een schip langszij.

Het schip in kwestie rekent gewoon af per kWh tegen marktconforme tarieven. Het leveren van emissieloze walstroom aan een schip kan aanzienlijke positieve effecten hebben op de duurzaamheidsprestaties van een kade-exploitant, wat rechtstreeks van invloed is op hun CSRD-rapportage en bredere ESG-criteria.

Het waterstof-powerpack met een vermogen van 200 kW is ontwikkeld door Nexus Energy en zorgt voor geen uitstoot, geen lawaai, geen overlast voor buren en draait 24 uur per dag. Dus ook ’s nachts en in het weekend. De waterstof wordt in een container geleverd door Kuster H2 Energy. Per vracht wordt 400 kilo geleverd onder een druk van 300 bar. Als de container leeg raakt wordt er direct een nieuwe geleverd en de oude weer gevuld. Op deze wijze is er maandenlang extra stroom beschikbaar, bedrijfsprocessen komen daardoor niet stil te liggen. Het systeem kan ook opgesteld worden op plaatsen waar tijdelijk emissievrije stroom beschikbaar moet zijn zoals bouwplaatsen en festivals.

Lees ook: waterstof-event-rond-opening-eerste-openbare-h2-tankstation-in-zuid-limburg

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen