• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: explosie bij waterstoffabriek Linde heeft grote gevolgen voor H2-leveringen

Leuna linde waterstofHet incident bij een productielocatie van waterstof van Linde in Leuna, heeft grote gevolgen voor waterstoftankstations in Duitsland. Tientallen H2-tankstations in heel Duitsland, waaronder alle zes H2-stations in de regio Berlijn, zijn inmiddels door hun voorraad heen en zijn gesloten. In het noorden van Duitsland staan de waterstoftreinen stil en zijn inmiddels vervangen door voertuigen op diesel. De problemen waren het eerst zichtbaar bij de tankstations in het oosten van Duitsland, maar breiden zich uit naar het midden en westen.

De problemen begonnen op maandagochtend 26 augustus toen zich een explosie heeft voorgedaan op de chemische locatie Leuna. Bewoners meldden rond 08.00 uur een luide knal in de omgeving van het grootste chemische park van Duitsland. Donkere rook steeg vervolgens op boven het noorden van de locatie in Leuna, in het oosten van Duitsland. Het incident vond plaats op het terrein van gasbedrijf Linde. Hier wordt veel waterstof geproduceerd, deels voor productieprocessen en deels voor de mobiliteit. Na het incident organiseerde Linde een persconferentie en melde dat er een gaslek was ontstaan uit een vrachtwagenaanhangwagen. Als gevolg hiervan vond er een deflagratie (explosieve verbranding) plaats. De aanhanger was geladen met waterstof, maar de verantwoordelijken kunnen nog niet zeggen wat de oorzaak van de brand is geweest. Waar Linde-productiemanager Franz Dey en Infraleuna-directeur Christof Günther vooral blij mee zijn, is het feit dat niemand gewond is geraakt, zo zeiden ze op de persconferentie.

Enkele weken later wordt duidelijk wat de gevolgen zijn. Transporteurs laten massaal hun buizentrailers nakijken om soortgelijke incidenten te voorkomen. Hierdoor ondervindt de distributie van waterstof grote problemen en komen productiebedrijven, tankstations en treinen en bussen binnen het openbaar vervoer zonder waterstof te zitten. Frank Fronzke, Managing Director en COO van H2 Mobility Deutschland vindt het vervelend voor de waterstofrijders in Duitsland: "We hebben te maken met overmacht en doen er alles aan om bij individuele tankstations oplossingen te vinden. Klanten kunnen informatie over individuele tankstations en hun actuele beschikbaarheid vinden op de H2.LIVE-app en de H2.LIVE-website. Wij verontschuldigen ons voor de situatie."

Lees ook: nederland-100-bedrijven-vragen-40-miljoen-euro-bij-subsidieregeling-swim

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen