• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: enorme stimulans voor electrolyse, apart tarief voor H2 in energiebelasting

Den Haag electrolyse waterstofHet voorstel om de productie en het gebruik van groene waterstof financieel gunstig te belasten wordt omgezet in een definitieve regeling. Over anderhalf jaar wordt de energiebelasting op waterstof afgescheiden van de huidige energiebelasting op fossiele brandstoffen en ontstaan fiscale voordelen. Dat heeft het Nederlandse kabinet deze week bekend gemaakt. Met de nieuwe belastingmaatregel moet groene waterstof een boost krijgen.

De fiscale maatregelen zijn door de vorige regering al aangekondigd, de huidige regering neemt deze plannen over. Dat aparte tarief komt er nu definitief: per 1 januari 2026 wordt in de Wet belastingen op milieugrondslag (Wbm) in de energiebelasting een apart vlak tarief voor waterstof geïntroduceerd dat lager is dan het reguliere aardgastarief. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen groene, grijze en blauwe waterstof.

In het Belastingplan 2025 schrijft het ministerie van Financiën dat waterstof helpt bij de overgang van fossiele brandstoffen en het diversifiëren van de energiemix. ‘De productie van hernieuwbare en koolstofarme waterstof heeft evenwel vooralsnog een aanzienlijke onrendabele top ten opzichte van aardgas. In de energiebelasting wordt energetisch verbruik van waterstof nu nog hetzelfde belast als energetisch verbruik van aardgas. Daardoor is er op dit moment bij energetische toepassingen geen fiscale prikkel om aardgas te vervangen door waterstof. De energiebelasting op aardgas stijgt bovendien richting 2030.’
De huidige gelijke behandeling van aardgas en waterstof zou er daardoor volgens het ministerie toe leiden dat waterstof net als aardgas de komende jaren zwaarder zal worden belast. ‘Dit kan een belemmering zijn voor de opschaling van de waterstofmarkt, voor de elektriciteitsproductie met waterstof als brandstof en voor de realisatie van emissiereductie bij industriële installaties die niet of moeilijk direct te elektrificeren zijn en gasvormige brandstoffen nodig hebben’, is te lezen in het Belastingplan 2025.
Daarom stelt het kabinet voor om met ingang van 1 januari 2026 energetisch verbruik van waterstof in de energiebelasting te belasten met een separaat tarief dat lager is dan het tarief voor aardgas. ‘Daarmee wordt voorkomen dat de energiebelasting een remmende werking heeft op de energetische toepassing van waterstof waar het als vervanging kan dienen voor aardgas’, duidt het ministerie.’

Op dit moment kent de energiebelasting een vrijstelling voor elektriciteit die wordt ingezet voor de productie van waterstof via electrolyse. Hiervoor is veel elektriciteit nodig. In de praktijk zijn volgens het ministerie vragen gerezen over welke delen van het maken van waterstof via elektriciteit onder elektrolyse vallen. Het kabinet stelt daarom een precisering voor van de betreffende vrijstelling. Hiermee wordt onduidelijkheid weggenomen. 

Lees ook: nederland-mobiliteit-van-de-toekomst-tijdens-green-planet-open-huis-dagen-in-pesse

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen