• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: bedrijven en kennisinstellingen presenteren eerste elektrolyser op H2 Hub Twente

Almelo H2Hub waterstof 1Verschillende opleidingsinstituten en het bedrijfsleven in Twente hebben gezamenlijk een  innovatief elektrolyser systeem ontworpen voor het omzetten van groene energie uit wind en zon in groene waterstof. Op grotere schaal kan het systeem in de toekomst een bijdrage leveren aan de netcongestie. Het project met de naam Hygenesys is uitgevoerd op de H2 Hub Twente in Almelo.

Nederland wil in 2050 CO2-neutraal zijn. Hiervoor is grootschalig gebruik van zon- en windenergie noodzakelijk. Maar zon- en windenergie zijn afhankelijk van het tijdstip, de weersomstandigheden en de seizoenen. Om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende energie beschikbaar is, is het belangrijk om die energie tijdelijk en grootschalig op te slaan. Wanneer er een overschot aan duurzame energie is, kan dit worden gebruikt om waterstof te genereren. Doordat het energieoverschot dan wordt opgeslagen in waterstof, vermindert dit de belasting van het stroomnet. De opgeslagen energie in waterstof kan vervolgens weer worden omgezet naar elektriciteit bij windstil en bewolkt weer.

“Nu wordt groene waterstof voornamelijk nog geproduceerd op grote, centrale plaatsen in het land”, vertelt Benno Aalderink, associate lector Waterstoftechnologie en applicaties bij hogeschool Saxion. “Maar om de klimaatdoelen te halen, is het ook nodig om lokaal (decentraal) groene waterstof te produceren. Dat kan met kleinschalige elektrolysesystemen, zoals ontworpen in project Hygenesys. Daarmee kan decentrale waterstofproductie een cruciale rol spelen in de energietransitie. Ook het lokaal gebruiken van de zuurstof die in het proces ontstaat kan interessant zijn in de toekomst.”

Het uiteindelijke doel van het samenwerkingsverband in Twente is om een waterstofproductiesysteem op de H2Hub in Twente te realiseren en onderzoek te doen naar decentrale industriële toepassingen van waterstof.

Voor het Hygenesys-onderzoekproject werken uiteenlopende partijen samen als Cogas, Demcon, H2Hub Twente, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, HyMatters, ROC van Twente, Hogeschool Saxion, Universiteit Twente, VDL Energy Systems en Waterschap Vechtstromen.

Studenten, onderzoekers, bedrijven en partners onderzoeken op de H2 Hub Twente samen de mogelijkheden voor waterstofproductie via decentrale elektrolysesystemen.  Dat doen zij onder leiding van het lectoraat Sustainable Energy Systems van hogeschool Saxion.

Lees ook: china-spelende-kinderen-getroffen-door-knallende-feestballon-gevuld-met-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen