• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: H2Apex plaatst electrolysers voor emissievrije staalproductie in Bremen

Bremen Arcelor Mittal waterstofEen belangrijke ontwikkeling voor het emissievrij produceren van staal in Europa. Het waterstofbedrijf H2Apex plaatst twee electrolysers bij de staalfabriek van Arcelor Mittal. Op het elektriciteitscentraleterrein in Mittelsbüren in Bremerhaven moet via het elektrolyseproces groene waterstof worden geproduceerd om in de toekomst de productie van klimaatneutraal staal mogelijk te maken.

De staalproductie is een van de grootste bronnen van CO2 ter wereld. Er is dan ook grote druk op de industrie om de negatieve impact op het milieu duurzaam te verminderen. De opgave van dit project was om in de toekomst groene waterstof direct ter plaatse beschikbaar te maken om de ijzerertsproductie te verminderen.

Het HyBit-project vormt een belangrijke mijlpaal in deze richting. De staalfabriek van Arcelor Mittal schakelt over van het conventionele hoogovenproces naar innovatieve directe reductie. In het huidige hoogovenproces wordt het ijzererts met behulp van steenkoolcokes omgezet in ijzer, waarbij veel CO2 vrijkomt . Bij toekomstige directe reductie zal waterstof steenkoolcokes vervangen. In plaats van het klimaatschadelijke CO2 komt er alleen waterdamp vrij als bijproduct.

Voor de bouw van een elektrolyse-installatie van 2 x 5 MW met overslagstation, trailervulling en noodvoeding is de afgelopen week de apparatuur geplaatst. Het systeem is  zo ontworpen dat het in de bestaande infrastructuur past. De PEM elektrolyser, in twee 40 voets zeecontainers, is geleverd door Plug, het voormalige PlugPower.

Waterstofbedrijf H2Apex Group SCA is een beursgenoteerde houdstermaatschappij en moedermaatschappij van de H2Apex Group, die in haar kernactiviteiten groene waterstofcentrales met een elektrolysecapaciteit tot 1 GW ontwikkelt, bouwt en verkoopt of exploiteert. Enkele weken geleden kwam het bedrijf in het nieuws bij de opening van twee grote waterstoftankstations voor 52 waterstofbussen die de komende maanden gaan rijden voor Rebus Regional Bus in het Noord-Duitse Rostock. In dezelfde regio heeft H2Apex een electrolyzer van 100 MW in ontwikkeling.

Lees ook: toyota-presenteert-mobiele-waterstoftank-tijdens-mobility-show-bizweek-2024

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen