• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: reinigingsdienst Rd4 test vuilniswagen op waterstof in de Limburgse heuvels

Heerlen Rd4 WaterstofIn het zuiden van Limburg is Rd4 een proef gestart met het emissievrij ophalen van huisvuil met een vuilniswagen op waterstof. De initiatiefnemers spreken over een unieke test omdat het voertuig in een heuvelachtige omgeving wordt ingezet en het energieverbruik tijdens een inzamelronde uitdagend is. Inzamelaar Rd4, met de hoofdvestiging in Heerlen, zamelt huisvuil in in tien gemeenten waaronder Heerlen, Landgraaf, Vaals, Kerkrade en Simpelveld.

De proef kadert in het ‘H2RenT’-project, waarin E-Trucks Europe de huisvuilwagen op waterstof ombouwde. Sinds deze maand vervangt deze huisvuilwagen een bestaand voertuig voor een periode van 2 tot 3 maanden. Om deze demonstratie mogelijk te maken is er op het terrein van Rd4 een tijdelijk waterstofvulpunt geplaatst. Dit mobiele tankstation is eigendom van WaterstofNet. Vissers Energy uit Horst levert de waterstof via een trailer aan. Loven Heerlen voert tijdens de demonstratie de service aan het voertuig uit. Deze laatste is ook partner binnen het project en mag als één van de vijf DAF-dealerbedrijven in Nederland aan deze voertuigen werken.

Rd4 directeur Roger Wetzels is blij met de test die inzage moet geven of waterstof een goed alternatief is voor vuilniswagens die nu nog op diesel rijden: “Bij Rd4 zijn we erg trots dat we, samen met H2RenT, een waterstof aangedreven inzamelwagen testen binnen ons werkgebied. Duurzaamheid staat bij Rd4 hoog in het vaandel, en de inzet van zero-emissie voertuigen zoals deze is een belangrijke stap in onze ambitie om de milieu-impact van onze werkzaamheden te minimaliseren. Door deze test willen we inzichten opdoen over de efficiëntie en duurzaamheid van waterstoftechnologie in een uitdagende, heuvelachtige en prachtige omgeving zoals Zuid-Limburg. Dit proefproject is voor ons een uitgelezen kans om bij te dragen aan de vergroening van de mobiliteitssector en het behalen van de klimaatdoelstellingen.”

Stefan Neis, projectmanager bij WaterstofNet is erg tevreden over de constructieve opstelling van verschillende instanties. “Het is mooi dat deze demonstratie in Limburg kan rekenen op steun en samenwerking van zoveel lokale partijen, zoals de gemeente, omgevingsdienst, veiligheidsregio, maar ook de regionale ondernemers.”

Volgens André Beukers, CEO E-Trucks Europe, is waterstof niet nieuw, maar blijven testen nodig om nieuwe ontwikkelingen in het ontwerp door te kunnen voeren. “E-Trucks Europe is verheugd van start te gaan met deze demonstratie. We zijn ervan overtuigd dat onze waterstof elektrische voertuigen een uitstekend alternatief zijn voor de bestaande dieselhuisvuilwagens. Het spreekt voor zich dat we trots zijn dat onze zero-emissie wagens direct bijdragen aan een beter leefmilieu hier in Limburg.”

Lees ook: waterstof-wordt-steeds-belangrijker-voor-componentenleverancier-parker-hannifin

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen