• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: onderzoek naar productie van groenere waterstof uit plasma-reactor

Maastricht Plasmareactor waterstof kopieEen nieuwe manier voor het produceren van groene waterstof. Op de universiteit van Maastricht wordt onderzoek gedaan naar emissievrije waterstofproductie via een plasmareactor. Met een onderzoeksbudget van 5 miljoen euro gaan de onderzoekers de eerste testreactor van 10 kilowatt opschalen naar 50 en vervolgens 100 kilowatt. “Dat is onze specialiteit. Wereldwijd zijn we de enigen die dit voor elkaar krijgen.”

Traditioneel haalt de chemische industrie waterstof (H2) uit aardgas (methaan, CH4) waarbij koolstof (C) vrijkomt als broeikasgas, koolstofdioxide en juist daarvan willen we af. De ontwikkeling van de productie van groene waterstof kost schaarse tijd. De chemische industrie op bijvoorbeeld industriepark Chemelot in Geleen wil zo snel mogelijk vergroenen. Daarom kijken van onderzoeker en hoogleraar Gerard van Rooij en zijn collega’s naar een alternatieve, sneller realiseerbare route: de productie van waterstof met plasmachemie.

“Met groene elektrische energie maken we van methaan een plasma van zo’n 2000 graden Celcius . Het CH4-molecuul valt dan uit elkaar in zijn onderdelen, koolstof en waterstof”, legt van Rooij uit. In hun laboratorium onderzoeken de wetenschappers het plasma in realtime. “Dat is onze specialiteit. Wereldwijd zijn we de enigen die dit voor elkaar krijgen.” De hoogleraar vertelt zijn verhaal bij een experimentele reactor, een dunne glazen buis waarin een plasma oplicht als een lichtzwaard uit de film Star Wars.

Bij het methaan dat de onderzoekers gebruiken, denk je onmiddellijk aan aardgas dat nog steeds een fossiele brandstof is. Om klimaatneutraal te worden, mikken de onderzoekers voor hun techniek op industriële reststromen, bijvoorbeeld methaan dat vrijkomt uit een naftakraker, uit de chemische recycling van kunststoffen of uit de productie van biogas. “Zonder plasmatechnologie zouden we al dit methaan blijven verbranden en daardoor CO2 uitstoten. Met plasmatechnologie wordt deze gebruikt als grondstof voor producten en wordt het systeem enorm duurzamer.”

Lees het hele achtergrondverhaal via deze link

Lees ook: toyota-test-prototypes-hilux-op-waterstof-in-rotterdam-en-lelystad

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen