• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Spanje: conflict tussen Repsol en Spaanse regering escaleert, H2 investeringen bevroren

Repsol waterstofDe oliegigant Repsol heeft al zijn investeringen in groene waterstofprojecten in Spanje bevroren vanwege een “ongunstige omgeving” die verband houdt met de wens van de Spaanse regering om een ​​permanente belasting op energie in te voeren, aldus de groep.

“Al onze geplande investeringen in hernieuwbare waterstof in Spanje zijn bevroren”, vertelt een woordvoerder van de groep, waarbij hij specificeert dat het om drie projecten gaat waar groene waterstof wordt geproduceerd uit energie uit zon en wind. Een van 100 megawatt electrolyser in Bilbao (noord), een andere van 100 MW in Cartagena ( zuidoosten) en de laatste van 150 MW in Tarragona (noordoost).

Dit besluit werd genomen "vanwege een ongunstig regelgevingsklimaat", met name vanwege de "aankondiging van de regering, die een belasting op de buitengewone winsten van bedrijven in de energiesector permanent wil maken", die aanvankelijk bedoeld was als tijdelijk, voegde hij eraan toe. Dit “regelgevingskader” is “niet bevorderlijk voor langetermijninvesteringen in de industriële energietransitie”, onderstreept de groep.

De beslissing van Repsol werd maandag door de algemeen secretaris van de vakbond Workers' Commissions (CCOO), Unai Sordo, als "obsceen" omschreven. “Dit soort bedreigingen is ongepast”, met betrekking tot een “belastingmaatregel die mij heel redelijk lijkt”, benadrukte hij tijdens een economische bijeenkomst.

De regering van de socialistische premier Pedro Sánchez voerde begin 2023 een uitzonderlijke belasting in op de winsten van grote energie- en financiële groepen, ter compensatie van de steunmaatregelen die de afgelopen maanden zijn genomen om de sterk stijgende inflatie het hoofd te bieden.

Deze maatregel zou aanvankelijk twee jaar duren, tot eind 2024. Maar Pedro Sánchez besloot uiteindelijk om deze permanent te maken, als onderdeel van een regeringsovereenkomst die een jaar geleden werd ondertekend met de extreem-linkse Sumar-partij, die zich zou kunnen materialiseren binnen het raamwerk van de begroting 2025.

Dit besluit leidde tot hevige kritiek van de betrokken groepen, te beginnen met de olie- en gasgigant Repsol, die bij de ondertekening van deze overeenkomst had gedreigd al zijn investeringen in het land terug te schroeven.

Een dergelijke maatregel riskeert het straffen van bedrijven die investeren in industriële activa, werkgelegenheid genereren en de energie-onafhankelijkheid garanderen van Spanje, en importeurs bevoordelen, die geen relevante economische activiteit genereren, meldt de energiegigant bij het stilleggen van de projecten.

Lees ook: reinigingsdienst-rd4-test-vuilniswagen-op-waterstof-in-de-limburgse-heuvels

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen