• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Italië: Iris Ceramica Group produceert eerste keramische plaat met mengsel van H2

Modena keramiek italie waterstofEen wereldprimeur voor de Iris Ceramica Group in Italië. In de vestiging in  Castellarano is de eerste grote plaat van 4D-technisch keramiek geproduceerd met een mengsel van waterstof en aardgas. Het doel is om de uitstoot van het bedrijf te verminderen. Ceramica wil het hele bedrijfsproces in 2030 energieneutraal te hebben. De Iris Ceramica Group is een van de wereldleiders in het ontwerp, de productie en de distributie van hoogwaardige porseleinen producten voor residentiële, commerciële en industriële architectuur.

Onder de naam ‘H2 Factory’ is dit het eerste project ooit, dat is ontwikkeld voor het koolstofarm maken van de keramische industrie door middel van groene waterstof. Het project is niet alleen een primeur voor het keramische bedrijfsleven, maar ook voor de hele industriële sector. Het wordt gezien als een belangrijke ontwikkeling waarmee zelfs een energie-intensieve industrie met succes de transitie naar ‘netto nul’ kan ondernemen.

De geproduceerde plaat, met een lengte van 3,2 meter, een breedte van 1,6 meter en een dikte van 12 millimeter, is het eerste tastbare resultaat van een lange testfase om het gebruik van waterstof mogelijk te maken. Het doel van dit experiment is om de productie met groene waterstof te kunnen industrialiseren met de zekerheid van het verkrijgen van dezelfde kwalitatieve, technische en esthetische specificaties die worden verkregen met een proces met fossiele brandstoffen.

De eerste groene waterstof Ceramica-plaat is het resultaat van een onderzoekstraject dat al in 2021 begon, toen Iris Ceramica Group is gestart met het uitrusten van de productiefabriek met de technologieën die nodig zijn om het gebruik van groene waterstof in productieprocessen technisch mogelijk te maken. Een speciale oven is ontwikkeld om te worden aangedreven met een mengsel van waterstof en aardgas. Er is een nieuw leidingnetwerk voor H2 aangelegd en er zijn opslagtanks geplaatst. Waterstof wordt op het eigen bedrijfsterrein gemaakt met energie die wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak. Een electrolyzer met een vermogen van 1 MW maakt van hernieuwbare energie en regenwater 132 ton groene waterstof per jaar. In de nieuwe oven kan maximaal 50% waterstof bijgemengd worden. Daarmee wordt ongeveer 500.000 kubieke meter aardgas bespaard. Dit komt overeen met 900 ton CO2 per jaar.

Er zijn direct al voorbereidingen getroffen om op langere termijn naar 100% waterstof te gaan.

Lees ook: europa-40-miljoen-subsidie-voor-eerste-vrachtschip-op-vloeibare-watersto

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen