China: energievoorziening op waterstof bij Qinling-station op Antarctica
Het nieuwste Chinese onderzoeksstation op Antarctica haalt de energie voor een deel uit waterstof. Daarmee is het de meest zuidelijke lokatie ter wereld waar waterstof in de bebouwde omgeving wordt gebruikt. Het hybride energievoorzieningssysteem van het Qinling combineert wind-, zonne-, waterstof- en dieselenergie. Waterstof zorgt ervoor dat er 14 dagen en nachten energie beschikbaar is. Want het energiesysteem mag nooit uitvallen op het ijskoude en barre continent.
Volgens het 41e Antarctische expeditieteam van China zijn het 100 kW windenergiesysteem buiten, het 130 kW zonne-energiesysteem, het 30 kW waterstofenergiesysteem, het 300 kWh lagetemperatuur-energieopslagbatterijsysteem, een deel van het dieselenergiesysteem en het elektrische controlesysteem binnenshuis op het station geïnstalleerd. Bovendien is er een netaansluiting en continue stroomopwekking van het hybride systeem gerealiseerd, waardoor het energievoorzieningssysteem zich kan richten op schone energie.
Het systeem is het grootste nieuwe energieopwekkingssysteem dat momenteel is geïnstalleerd in de vier Antarctische onderzoeksstations van China. Het aandeel zonne- en windenergie bedraagt meer dan 60 procent, wat jaarlijks meer dan honderd ton fossiele brandstoffen bespaart.
Zonder wind en zonlicht kan het systeem het station ongeveer 2,5 uur van stroom voorzien, met een maximale belasting van 150 kW. Bovendien kan de volledig geïnstalleerde waterstofenergie-installatie 30 kW ononderbroken stroom leveren gedurende 14 dagen tijdens poolnachten.
Lees ook: nederland-zepp-solutions-levert-brandstofcelsysteem-voor-riviercruiser