Duitsland: TotalEnergies koopt 450-miljoen kilo waterstof bij RWE
In een belangrijke stap richting decarbonisatie is de Franse oliegigant TotalEnergies een partnerschap aangegaan met het Duitse RWE voor de levering van groene waterstof aan zijn Leuna-raffinaderij in Duitsland. Met dit initiatief wil het bedrijf de CO2-uitstoot vanaf 2030 met 300.000 ton per jaar verminderen.De samenwerking betreft het grootste contract voor groene waterstof uit elektrolysers in Duitsland en omvat een overeenkomst om gedurende 15 jaar 30.000 ton groene waterstof per jaar te leveren.
De groene waterstof wordt geproduceerd door een elektrolyser van 300 megawatt die RWE in Lingen gaat bouwen en exploiteren. De waterstof wordt ter plaatse opgeslagen en via een 600 km lange pijpleiding rechtstreeks naar de raffinaderij in Leuna getransporteerd. Het initiatief maakt deel uit van de decarbonisatiestrategie van Total Energy voor haar Europese raffinaderijen. Doel is om de CO2-uitstoot tegen 2030 met ongeveer 3 miljoen ton per jaar te verminderen.
Patrick Pouyanne, voorzitter en CEO van Total Energies, benadrukte het belang van het partnerschap en de ondersteunende rol van de Duitse autoriteiten bij de overgang naar groene waterstof. Markus Kleber, CEO van RWE, toonde zich trots dat hij Total Energies als belangrijke klant heeft binnengehaald. Volgens hem bewijst waterstof zijn levensvatbaarheid met de juiste klantstimulansen.
De duurzaamheidsinspanningen van Total Energies omvatten de overgang naar koolstofarme waterstof in raffinaderijen in heel Europa, waaronder in Frankrijk, Duitsland, België en Nederland. Voor deze activiteiten heeft het bedrijf contracten afgesloten voor meer dan 200.000 ton groene, hernieuwbare waterstof per jaar.
"We kijken ernaar uit om onze samenwerking met RWE, onze partner in verschillende offshore windprojecten in Duitsland en Nederland, verder te ontwikkelen. Dit langetermijncontract voor groene waterstof markeert een belangrijke mijlpaal in het verminderen van onze CO2-uitstoot bij onze raffinaderij in Leuna. “Dit verduurzamingsproject is alleen mogelijk geworden door het aanleggen van het Duitse waterstofnetwerk van pijpleidingen en de financiële ondersteuning van de overheid”, aldus Patrick Pouyanné, voorzitter en CEO van TotalEnergies .
"We zijn er trots op dat we de eerste langetermijnafnameovereenkomst voor groene waterstof van deze omvang met TotalEnergies in Duitsland hebben veiliggesteld. Zes maanden na het investeringsbesluit voor de bouw van de 300-megawatt elektrolyse-installatie in Lingen hebben we met TotalEnergies een belangrijke ankerklant verworven. Dit laat zien dat waterstof werkt met de juiste prikkels voor klanten", aldus Markus Krebber, Chief Executive Officer van RWE .
TotalEnergies is een wereldwijd geïntegreerd energiebedrijf dat energieën produceert en op de markt brengt: olie en biobrandstoffen, aardgas en groene gassen, hernieuwbare energiebronnen en elektriciteit. TotalEnergies is actief in ongeveer 120 landen en stelt duurzaamheid centraal in haar strategie, haar projecten en haar activiteiten.
Foto: links naast de koeltorens van de huidige energiecentrale in Lingen staan de eerste electrolysers in een nieuw gebouw
Lees ook: italie-drone-op-waterstof-gaat-medicijnen-bezorgen-in-regio-venetie