Frankrijk: langeafstandsbus in Marseille rijdt 1000 kilometer op een tankbeurt
Een grensverleggende bus op waterstof is deze week gepresenteerd in Marseille. In de aanloop naar emissievrij vervoer tijdens de Olympische Winterspelen 2030 is Europa’s eerste lange-afstandsbus gepresenteerd. Het voertuig heeft een actieradius van maar liefst 1000 kilometer.
De regio Zuid in Frankrijk is trots op het voertuig. Met grote witte plakletters staat ‘waterstof’ op de ramen aan de zijkanten. De groene belletjes daaronder moeten waterstof voorstellen. De bus moet passagiers gaan vervoeren tussen de havenstad Marseille aan de Middellandse zee en Briançon, Europa’s hoogst gelegen stad, in de Franse Alpen.
De bus rijdt 100% emissievrij. "Er komt alleen water vrij", legt Arnaud Burban, directeur van de Spaanse fabrikant Irizar bij de officiële presentatie uit, terwijl hij naar de druppels wijst die uit de uitlaatpijp van de bus komen. Zijn bedrijf investeerde in 2023 enkele miljoenen euro's in onderzoek en ontwikkeling, voordat het prototype in de fabriek in de bergen van Noord-Spanje werd geproduceerd. Daarmee is het de eerste waterstofbus voor lange afstanden in Europa, die een afstand van 1.000 kilometer kan afleggen.
Na een reeks testen gedurende twee jaar wordt de bus nu door de regio Zuid in Frankrijk ingezet om onder realistische omstandigheden een retourreis tussen Marseille en Briançon te kunnen maken met ongeveer zestig passagiers aan boord. Voor vertrek moet het voertuig een tussenstop maken in Fos-sur-Mer om 52 kg waterstof te laden. Yann Pellegrin, directeur van de Société des Cars Alpes Littoral (SCAL), die de lijn Marseille-Briançon exploiteert, wil aan de regio laten zien dat het voertuig de heen- en terugreis op één enkele lading kan afleggen. En zelfs verder, naar Montgenèvre, een van de gastskigebieden voor de Olympische Winterspelen.
Deze belofte zou wel eens in de smaak kunnen vallen bij de voorzitter van de Zuidelijke Regio, Renaud Muselier, die de Olympische Spelen van 2030 aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft verkocht als "schoon en koolstofvrij" , zoals Isabelle Campagnola-Savon, de gekozen afgevaardigde die verantwoordelijk is voor de economie, aangeeft.
Maar busfabrikanten hebben er nog wel moeite om een economisch model te vinden. "Het voertuig kost drie keer zoveel om te bouwen als een fossiele touringcar", zegt Guénaël Bonneau, verkoopdirecteur voor Frankrijk bij Irizar. “De verkoopprijs ligt tussen de 800.000 en 1 miljoen euro. Het produceren van een dergelijk voertuig is daarmee nog steeds niet rendabel.”
Ook op het gebied van kosten voor de brandstof is de calculatie lastig. Zeker omdat de prijs van waterstof schommelt tussen de 10 en 20 euro per kilo. Dat is twee keer zo duur als diesel. "Voor een volle tank betaal je 800 euro", geeft Arnaud Burban toe. “Deze kosten kunnen daarom een rem vormen op de ontwikkeling van waterstof in de regio en in Frankrijk.”
De regionale vervoerder in de Alpen wil al in 2028 100% emissievrij rijden, via batterij-elektrisch, waterstof of biobrandstoffen. Dat is twee jaar voordat de Olympische Spelen van start gaan.
Lees ook: china-drone-op-waterstof-vestigt-wereldrecord-met-50-uur-non-stop-vliegen