• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: voormalig militair vliegveld wordt discrete testlokatie voor waterstof

Vliegbasis Twenthe Hyfield waterstofOp de voormalige vliegbasis Twenthe wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een onderzoekslokatie voor waterstof. De initiatiefnemers verwachten dat er de komende decennia steeds meer onderzoek zal worden gedaan naar veilige toepassingen met H2. Voordat dit grootschalig wordt uitgerold, zullen er eerst praktijkproeven gedaan moeten worden in een veilige en afgeschermde omgeving. Het terrein van Technology Base op het oude militaire vliegveld is daarvoor geschikt.

Het project heeft de naam HyField en is een initiatief van de regionale netbeheerder Cogas, en de Twente Safety Campus in samenwerking met Technology Base. Die meldt op haar website dat Technology Base de mogelijkheid biedt in een afgeschermde omgeving producten en systemen te ontwikkelen en te testen. De afgeschermde locatie van 220 hectare beschikt onder andere over de 3 km lange start- en landingsbaan van Twente Airport en het oefenterrein van de Twente Safety Campus. Veiligheid en discretie voor het uitvoeren van risicovolle en concurrentiegevoelige activiteiten, testen, trainingen en simulaties zijn gewaarborgd. Er is zelfs een mogelijkheid om een oude militaire hangar, waar vroeger F16 straaljagers stonden geparkeerd, te verbouwen tot unieke bedrijfslocatie. 

Momenteel worden er al testen met waterstof uitgevoerd. Hier wordt nu elke keer de infrastructuur voor aangepast. De initiatiefnemers met HyField toe naar een permanente infrastructuur om deze testen eenvoudiger te kunnen faciliteren en meer partijen structureel van dienst te kunnen zijn.

HyField moet de komende jaren ontwikkeld worden in drie fases. In de eerste fase richt het regionale netwerkbedrijf Cogas zich de komende maanden op het realiseren van een basisstructuur. Die gaat uit van een veilige waterstofopslag en een klein, intern waterstofnetwerk. Hiermee kunnen partijen als Gasunie en Kiwa, die nu al incidenteel op locaties testen, hun testen veilig en efficiënter uitvoeren.

In de tweede fase wordt het terrein verder ingericht voor netbeheerders. Er komen waterstofnetwerken waarmee geoefend kan worden met het opsporen van lekkages, het repareren van leidingen met waterstof en het testen en beheren van afsluiters. In de derde fase wordt het terrein uitgebreid voor het trainen van hulpdiensten.

De initiatiefnemers denken ook internationaal een unieke locatie te gaan ontwikkelen. Vanuit onder meer Duitsland en Engeland is al geïnformeerd naar de mogelijkheid om op de voormalige Twentse vliegbasis te testen met waterstof.

Lees ook: curacao-plannen-voor-enorme-fabriek-voor-groene-waterstof-gepresenteerd

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen