• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Japan: koffiebrander UCC presenteert eerste koffie gebrand op waterstof

Kobe japan ucc coffee waterstofDeze week is de Japanse koffiebrander UCC Ueshima Coffee begonnen met het branden van koffie met waterstof. Tegelijkertijd is gestart met de verkoop van de eerste ‘waterstofgebrande koffie’. In het eerste jaar kan maximaal 6.000 ton koffie worden gebrand. De emissie-uitstoot in het proces gaat met H2 naar nul, maar de kostprijs stijgt met 30 tot 50%. De focus ligt op Ethiopische bonen van hoge kwaliteit.

Zoals Waterstof Magazine eerder meldde gaat het bedrijf de waterstofgebrande bonen en andere producten aan consumenten verkopen via zijn website en eigen winkels. De nieuwe, op waterstof geroosterde producten zullen voorlopig niet in supermarkten of buurtwinkels te koop zijn. De reden hiervoor is dat UCC veel waarde hecht aan het geven van uitgebreide uitleg en ervaringen en dat kan beter in eigen winkels. De woorden waterstof en roosteren zelf zijn nog niet erg bekend bij het grote publiek. Zelfs tijdens proeverijen met testverkoop ontstonden er misverstanden, zoals: "Strooi je er waterstof overheen?" en, "Was je koffiebonen met waterstofwater?"

Ryo Satomi, algemeen directeur van de afdeling Duurzaamheid van UCC Japan heeft over het verkoopkanaal goed nagedacht. "Door het alleen in de schappen te leggen, wordt de waarde ervan niet duidelijk. Daarom nemen we de tijd om het onder de aandacht van onze klanten te brengen. We willen het binnen drie jaar in de reguliere winkels hebben", aldus Satomi.

Masashiro Ueshima, president van UCC Japan, is bijzonder trots op deze belangrijke stap die de CO2-uitstoot van het bedrijf de komende jaren sterk moet verlagen. "Heerlijk en milieuvriendelijk waterstofbranden is een unieke ontwikkeling binnen de wereldwijde koffie- en voedingsmiddelenindustrie. We gebruiken voor het koffiebranden alleen waterstof als brandstof.” Dankzij waterstof is het mogelijk om brandprofielen heel precies te ontwerpen, zodat elementen als zoetheid, zuurgraad en aroma bij elk type boon naar voren komen. Zo ontstaat een ongekende controle over de smaak. Het brandsysteem is door UCC gepatenteerd.

De koffiebrander investeerde ongeveer 1 miljard yen in zijn fabriek in Fuji en nam daarvoor een grote waterstofbrandmachine in gebruik. Volgens UCC is dit de eerste massaproductie van met waterstof gebrande koffie ter wereld, waarbij gebruik is gemaakt van een koffiebrandmachine met een jaarlijkse verwerkingscapaciteit van meer dan 3.000 ton. UCC claimt dat waterstof een rijkere en zoetere smaak toevoegt, wat resulteert in een diepere smaak. Gasten die bij de officiële presentatie aanwezig waren vonden de koffie heerlijk.

Koffiebonen worden over het algemeen gebrand met aardgas, maar in 2022 begon UCC met onderzoek naar het gebruik van waterstof, waarbij bij de verbranding geen koolstofdioxide vrijkomt. Met steun van de New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO), een nationaal onderzoeks- en ontwikkelingsagentschap, heeft het bedrijf koffiebrandmachines en andere apparatuur ontwikkeld. Als de waterstofroostermachine op volle toeren draait, zal de jaarlijkse CO2-uitstoot van de Fuji-fabriek naar verwachting met ongeveer 10 tot 20 procent dalen.

De waterstof die wordt gebruikt, is groene waterstof die wordt geproduceerd in de prefectuur Yamanashi. Deze wordt per vrachtwagen aangevoerd, een tocht die ongeveer een uur duurt. Naast waterstof kan ook conventioneel aardgas worden gebruikt. Momenteel wordt er tussen beide geschakeld.

Lees ook: duitsland-intensieve-zoektocht-naar-natuurlijke-witte-waterstof-in-noord-beieren

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen