Duitsland: intensieve zoektocht naar natuurlijke witte waterstof in Noord-Beieren
Overal op de wereld wordt intensief gezocht naar natuurlijke witte waterstof die zich in de bodem bevindt. De afgelopen weken schreef Waterstof Magazine over succesvolle eerste resultaten in de Verenigde Staten en Frankrijk. Maar ook in Duitsland zijn onderzoeksteams volop aan de slag. Onder andere in het Beierse Woud waar met een helikoper, die vliegt op een hoogte van 400 meter, een magnetische veldsonde aan een lang touw over de grond wordt gesleept om de serpentiniet-afzettingen te meten.
"Het voordeel van natuurlijke waterstof is dat het bij verbranding geen CO₂ produceert. Bovendien is het in vrijwel onuitputtelijke hoeveelheden aanwezig in de aardkorst en wordt het zelfs constant gevormd in de aardmantel", legt geoloog dr. Jürgen Grötsch van het GeoZentrum Nordbayern van de Friedrich-Alexander Universiteit in Erlangen-Neurenberg uit . Hij leidt het team dat op zoek is naar natuurlijke waterstofvoorraden in Noord-Beieren. De geologische omstandigheden zijn daar gunstig.
“Het bekendste proces voor de vorming van natuurlijke waterstof is serpentinisatie”, legt Grötsch uit. Bij dit proces wordt ultrabasisch gesteente uit de aardmantel bij hoge temperaturen met water en oxidatie van ijzer omgezet in het mineraal serpentijn. Deze chemische reacties genereren natuurlijke waterstof in grote hoeveelheden. Bovendien kan radioactieve straling in gebieden met diepe granietintrusie water splitsen in waterstof en zuurstof, aldus Grötsch. Dit proces staat bekend als radiolyse.
Grötsch legt uit dat waterstof en water door gesteentelagen naar het aardoppervlak stijgen, vaak in breukzones in de aardkorst. Alle drie de omstandigheden zijn aanwezig in het Frankische middelgebergte en in het Beierse Woud.
Eerder zocht ook het Bundesanstalt für Geowetenschappen und Naturschutz (BGR) uit Hannover in Noord-Beieren al naar natuurlijke waterstof. In het gebied tussen Hof en Bayreuth in Opper-Franken onderzochten BGR-experts rotsformaties van het Münchberg Gneismassief. Er werden geologische werkzaamheden op de grond en geofysische onderzoeken van de ondergrond vanuit de lucht uitgevoerd. Er werd gebruik gemaakt van een magneetveldsonde, die door een helikopter aan een touw op een hoogte van ongeveer 400 meter boven de grond werd gesleept. Doel van het onderzoek was om de omvang van de serpentiniet-afzettingen in de ondergrond te bepalen. Serpentiniet is een ultramafisch stollings gesteente dat voor het grootste gedeelte bestaat uit mineralen uit de serpentijnfamilie.
Onderzoekers zien ook een groot potentieel voor natuurlijke witte waterstof in de Alpen en in het gebied van de Rijndelta tussen Basel en Frankfurt. Maar ook de regio Ivrea in het noordwesten van Italië bij Turijn, het Ronda-massief in het zuiden van Spanje en in een mijn in Albanië zijn bronnen voor witte waterstof ontdekt.
Tot nu toe richt de productie van schone emissievrije waterstof zich op elektrolyse, waarmee waterstof wordt geproduceerd met behulp van groene stroom. De relatief lage efficiëntie vormt hierbij echter een probleem. De kostprijs zou met een factor tien kunnen dalen als het lukt om grootschalig witte waterstof aan te boren. Dan gaat de energietransitie naar verwachting een stuk sneller.
Lees ook: duitsland-eerste-deel-van-landelijk-waterstofnetwerk-is-gevuld-met-h2