Duitsland: Stuttgart krijgt waterstoffabriek met eigen pijplijn naar afnemers
De afgelopen zijn de eerste werkzaamheden gestart voor de realisatie van een grote waterstofhub in Stuttgart. In het havengebied van de Zuid-Duitse stad komt een grote electrolyser die jaarlijks 1 miljoen kilo waterstof gaat produceren vanuit overtollige energie uit zon en wind. De waterstof wordt via tubetrailers en een nieuwe H2 GeNeSiS-pijplijn afgeleverd bij klanten. De eerste focus ligt daarbij op mobiliteit.
Als de eerste electrolyser is geïnstalleerd wordt gestart met de tweede fase. Deze bestaat uit de aanleg van een waterstofpijpleiding van bijna zeven kilometer lang. Deze loopt ondergronds vanaf de haven van Stuttgart langs de Neckar in twee richtingen: oostwaarts naar Stuttgart-Gaisburg en westwaarts naar de districtsgrens van Esslingen.
In de derde fase richten de initiatiefnemers zich op de toepassing van groene waterstof en de rol ervan in de energietransitie. Dit deelproject bestaat uit twee waterstoftankstations voor bussen en vrachtwagens, die beide worden aangesloten op de nieuwe H2 GeNeSiS-pijpleiding. Het project omvat ook de aankoop en het testen van brandstofcelvoertuigen en een warmtekrachtcentrale.
De gemeente Stuttgart is enthousiast over het project. “Het gebruik van groene waterstof versterkt niet alleen Stuttgart als vestigingsplaats, maar maakt de stad concurrerender. Waterstof is ook een belangrijke bouwsteen op weg naar klimaatneutraliteit”, aldus Frank Nopper (CDU), burgemeester van Stuttgart. In de toekomst zou het mogelijk moeten zijn om ongeveer 1.000 ton groene waterstof per jaar te produceren. Volgens de gemeentelijke nutsbedrijven komt dit overeen met vier miljoen liter diesel en betekent dit een jaarlijkse besparing van 15.000 ton koolstofdioxide (CO2).
"Met dit project implementeren we een nieuwe belangrijke bouwsteen voor een efficiënte, CO2-vrije energievoorziening en het realiseren van de klimaatdoelstellingen van Stuttgart", aldus Peter Drausnigg, technisch directeur van Stadtwerke Stuttgart, een van de belangrijkste partijen binnen het project.
"We houden de regio concurrerend. Dit is een model en een belangrijke stap voor de opschaling van de waterstofeconomie in onze regio Baden-Württemberg", aldus minister van Milieu Thekla Walker in een persverklaring. De voorzitter van de regiovereniging Stuttgart, Rainer Wieland, beschouwt het project als een sleutel tot technologische verandering en het werven van lokaal geschoolde arbeidskrachten. “Alleen als waterstof beschikbaar is, kan het als een volwaardig alternatief worden neergezet, ook onder de bevolking.”
De bouw zal naar verwachting in december 2026 zijn afgerond.
Lees ook: nederland-grootste-plezierjacht-op-h2-ter-wereld-overgedragen-aan-eigenaar