Nederland: transportkosten voor waterstof door de pijpleiding stijgen explosief
Door stijgende kosten bij de ombouw van aardgasleidingen naar waterstof en het transport van minder grote volumes nemen de transportkosten per eenheid sterk toe. Dat is de verwachting van de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM). Hoeveel de stijging voor waterstoftransport door de nationale pijpleidingen bedraagt is nog niet bekend. Maar een prijsstijging maakt toekomstige grote afnemers onzeker. De ACM zoekt naar oplossingen en kijkt naar de mogelijkheden om de hogere investeringskosten over meerdere jaren te verspreiden.
Waterstof wordt gezien als belangrijke schakel in de energietransitie, omdat het kan dienen als duurzame energiedrager in sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn. Voor de komende jaren stelt het ministerie van Klimaat en Groene Groei de ttransporttarieven vast die gebruikers van het waterstofnetwerk moeten betalen. Vanaf uiterlijk 2033 stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze tarieven vast op basis van de gemaakte kosten. De ACM heeft in een marktrapportage verkend hoe zij kan bijdragen aan de ontwikkeling van de waterstofmarkt en betaalbare waterstofnettarieven.
Manon Leijten, bestuurslid van de ACM: “De ACM wil graag bijdragen aan de ontwikkeling van de waterstofmarkt. Door te doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om de tarieven voor waterstoftransport zo laag mogelijk te houden. We zien ook dat de uitdagingen breder zijn dan alleen de regulering van het waterstoftransportnet. Er is een samenhangend pakket aan maatregelen nodig waarbij alle betrokken partijen - overheid, netbeheerders en marktpartijen - hun bijdrage leveren."
Uit recente ramingen van Gasunie blijkt dat de kosten voor de uitrol van het waterstoftransportnet waarschijnlijk meer dan verdubbelen ten opzichte van de eerdere raming. Tegelijkertijd blijven de verwachte volumes waterstof die via het netwerk getransporteerd worden sterk achter: 1 tot 1,5 GW in plaats van de eerder verwachte 4 GW in 2030. De hogere kosten voor de aanleg van het netwerk en de daling van de verwachte volumes leiden er toe dat bedrijven vanaf 2033 mogelijk veel hogere tarieven moeten betalen voor het transport van waterstof. De ACM ziet vooral oplossingen door de transportvolumes te verhogen. In combinatie met een langere terugverdientijd van de aanlegkosten, hoeven de transportprijzen minder te stijgen.
De overheid heeft daarnaast andere mogelijkheden om in de opstartfase de hoogte van de tarieven betaalbaar wil houden. Zo kan de overheid directe subsidie verstrekken aan Gasunie/Hynetwork, maar ook indirecte steun bieden in de vorm van bijvoorbeeld garantstellingen op leningen, aldus de ACM.
Lees ook: canada-havenkraan-van-dp-world-draait-een-jaar-lang-op-waterstof