• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Niet schrikken, import-waterstof is onderweg

Opinie afbeeldingOPINIE  De haven van Rotterdam onderzoekt in opdracht van de Nederlandse overheid de grootschalige import van groene waterstof. Ons land volgt daarmee Duitsland, dat  ook weredwijd onderzoek doet naar zeer betrouwbare en continu-levering grote volumes groene waterstof. Waterstof Magazine publiceert regelmatig over internationale onderzoeken en deals.

De intentieovereenkomsten met verre landen zorgen bij vele landgenoten voor ongeloof. We hebben toch genoeg zonneparken en heel veel windmolens op zee? Helaas voor deze dromers, de techneuten en realisten binnen de energietransitie krijgen gelijk. De energiebehoefte van het kleine maar drukbevolkte Nederland is enorm. De delta heeft veel energie nodig en dat wekken we bij lange niet op met een paar windmolens en zonneparken die overigens regelmatig dagenlang nagenoeg geen energie leveren. Als er eigen wind- en zonne-energie beschikbaar is is dat prachtig, maar als het er een paar dagen niet is, moet het leven gewoon doorgaan. Dat kan ook, er ligt gelukkig altijd wel een fossiel buffertje energie te wachten om aan de vraag te voldoen.

Die energiebuffer blijft, maar dat fossiele gedeelte wordt waterstof. Hoogst waarschijnlijk uit Afrika of anders uit andere landen met veel wind, zon en goedkope grond. Waar het vandaan komt maakt niet veel uit, de tankerschepen met waterstof varen straks zelf ook op waterstof.

En die dromers dromen nu verder over een toekomst zonder kernenergie. Ik vrees dat ze daarvan ook binnenkort wakker zullen liggen. Want de kreten ‘zelfvoorzienend’ en ‘CO2-vrij’ gaan in het vlakke Nederland onmogelijk samen. Maar misschien hebben ze geluk en houdt importwaterstof het atoom buiten de deur. Ik verwacht overigens dat het ‘en en’ gaat worden.

Paul Bombeld is hoofdredacteur van Waterstof Magazine

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen