• Home Slider01

Japan kawasaki motorfiets 2024 waterstofGoed nieuws voor motorrijders die missievrij over de bergpassen willen toeren. De Japanse motorfabrikant Kawasaki presenteert een motorfiets op waterstof. Geen muisstille met een brandstofcel, maar een voertuig met een waterstofverbrandingsmotor. Afgelopen weekend zijn de eerste proefritten gemaakt op het Suzuka Circuit in Japan.  

De waterstofmotor die in het prototype wordt gebruikt, is gebaseerd op Kawasaki's 998 cc, inline viercilinder supercharged motor die ook wordt gebruikt in de Kawasaki H2-reeks, met aanpassingen om directe injectie van waterstofbrandstof in de cilinders mogelijk te maken. Het chassis van de motorfiets is aangepast om hogedruktanks met waterstof in gasvorm en een ingebouwd waterstofbrandstoftoevoersysteem te kunnen herbergen.

Kawasaki zegt dat de motor werkt door waterstof te gebruiken om verbranding te creëren. Er worden geen schadelijke emissies uitgestoten, wel zeer schoon water. De motor die het afgelopen weekend werd getoond werd, is nog steeds een prototype. De motorfabrikant denkt nog wel enkele jaren nodig te hebben voor testen en ontwikkeling. Verwacht wordt dat er op veel vlakken nog efficiëntie kan worden behaald, wat resulteert in een afname van de hoeveelheid opslagruimte voor waterstof, wat bijdraagt ​​aan een compactere motorfiets. Volgens Kawasaki verbranden waterstofverbrandingsmotoren brandstof sneller en dat levert een zeer goede motorrespons op. De foto toont de waterstoftanks die op de motor achter de rijder zijn gemonteerd. De tankdop zit aan de achterkant van het voertuig.

Het waterstofproject is onderdeel van Kawasaki's inzet en bijdrage aan HySE (Hydrogen Small Mobility and Engine Technology), een gezamenlijke onderzoeksproject van de Japanse fabrikanten, Kawasaki, Yamaha, Honda, Suzuki en Toyota. De leden voeren actief fundamenteel onderzoek uit naar waterstofmotoren, waterstofvulsystemen en brandstoftoevoersystemen met als doel waterstofaangedreven kleine mobiliteitsvoertuigen te produceren, waaronder motorfietsen.

Lees ook: binnenvaart-experimenteert-volop-met-vracht-en-containerschepen-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen