“De Subsidieregeling Waterstof In Mobiliteit (SWIM) is zwaar overtekend.” Dat zegt Kees Verbogt, senior beleidsmedewerker waterstof op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vrijdagmiddag in Woerden (foto). Verbogt gaf daar een presentatie over SWIM en keek met ondernemers vooruit naar subsidieregelingen in de toekomst. De belangstelling voor transport op waterstof zit flink in de lift, mede door de netcongestie waardoor transportbedrijven nauwelijks vrachtwagens kunnen opladen.
Door de val van het vorige kabinet liep SWIM vertraging op en stond open tussen 15 juli en 6 september. Ondanks de zomervakantie hebben toch in totaal 100 bedrijven een totaalbedrag van € 39.216.253 euro aangevraagd, veelvuldig als cluster van een waterstoftankstation en bedrijven die willen gaan rijden op waterstof. Dat varieert van bestelwagens op H2 tot vrachtauto’s. Welke en hoeveel bedrijven daadwerkelijk subsidie krijgen wordt uiterlijk 6 december bekend gemaakt. In de subsidiepot zit in totaal 22.000.000 euro. Volgend jaar komt er weer een soortgelijke subsidieregeling.
Verbogt deed zijn uitspraken op een bijeenkomst over waterstof in Woerden. Daar is tankstation D!vers volop bezig om een nieuw waterstoftankstation te vestigen nabij de oprit en afrit van de snelweg A12. Ondernemers uit de regio Woerden werden bijgepraat door onder andere tankstation-ondernemer Henk van Os, Chris Buijtenhuis van MAN Trucks en hoofdredacteur Paul Bombeld van Waterstof Magazine. Wethouder Roy Luca van de gemeente Woerden is zeer enthousiast over de komst van het eerste waterstoftankstation in de regio en werkt volop mee met een vlotte vergunningsvestrekking. Daarnaast gaat hij onderzoeken welke gemeentelijke afdeling als eerste met waterstof aan de slag kan.
De 60 ondernemers in de raadszaal konden na de presentaties buiten op het plein kennismaken met vrachtauto’s, bestelwagens en personenauto’s op waterstof. Na verwachting zal het waterstoftankstation in Woerden in 2026 worden geopend.
Lees ook: nederland-kuster-energy-en-den-tol-produceren-waterstof-aan-de-voet-van-windmolens