• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: Kuster Energy en Den Tol produceren waterstof aan de voet van windmolens

Netterden Den Tol waterstofWaterstofleverancier Kuster H2 Energy en windpark Den Tol in de Gelderse Achterhoek onderzoeken de mogelijkheid om een fabriek voor groene waterstof te vestigen in Netterden. De bedrijven willen groen waterstof produceren van windenergie die niet meer aan het overvolle stroomnet geleverd kan worden. Vanaf 2027 moet windpark Den Tol energie gaan leveren aan een elektrolyser aan de voet van één van de negen molens. De gemeente Oude IJsselstreek is enthousiast over de plannen.

Volgens de initiatiefnemers gaan de inwoners weinig merken van de fabriek. “Ik realiseer heel goed dat de windmolens impact hebben, ze veranderen echt de skyline van Netterden. Deze waterstoffabriek zorgt echter voor weinig overlast. Het zijn een paar containers aan de voet van een windmolen. Je moet dan ook denken aan iets van maximaal vijf meter hoog”, zegt Eelco Bots namens de eigenaren van het windpark. Het enige wat de inwoners echt gaan merken is volgens de directeur het feit dat er vier of vijf vrachtwagens per dag van en naar de productielokatie rijden. “Ze brengen lege containers en nemen direct weer volle containers mee.”

Kuster heeft nu al een waterstoftankstation in Doetinchem. Eén van hun grootste afnemers is Arriva dat met negen waterstofbussen Achterhoekse reizigers vervoert. “Het is altijd al een stille wens van ons geweest om lokaal geproduceerde waterstof aan te kunnen bieden aan de pomp. Dat lijkt nu te gaan lukken”, zegt Jan Pieter de Wilde, commercieel directeur van Kuster Energy. De bussen van Arriva rijden nu nog op grijze waterstof. Dat is waterstof die geproduceerd is met fossiele brandstoffen. Wij willen groene waterstof dat we zelf lokaal gaan produceren”.  Kuster beschikt inmiddels over vier speciale tankauto’s voor waterstof. Hiermee kan H2 afgeleverd worden op iedere gewenste locatie. “Momenteel staan onze waterstoftransportcontainers bij projecten in de Betuwe, Limburg en Capelle aan den IJssel. Vanuit de Achterhoek bedienen we in stilte heel Nederland.”

Wethouder John Haverdil van de gemeente Oude IJsselstreek is positief over de plannen.  “De productie van waterstof met behulp van windenergie is een innovatieve stap richting een duurzame toekomst voor onze gemeente. Dit project toont aan dat we lokaal niet alleen denken, maar ook doen. Het biedt nieuwe kansen voor zowel onze industrie als ons openbaar vervoer en versterkt onze positie als voorloper in de energietransitie. Wij zijn trots om dit project te ondersteunen en kijken uit naar de positieve impact die het zal hebben op onze samenleving.”

Op het gemeentehuis van de gemeente Oude IJsselstreek in Gendringen is het plan om waterstof te gaan maken met gejuich ontvangen. In de toekomstvisie die drie jaar geleden gepresenteerd is, wordt al gesproken over een mogelijke waterstoffabriek in Netterden. John Haverdil heeft dan ook al een tijdje waterstof in zijn portefeuille als wethouder. “Dit soort kansen moet je met beide handen aangrijpen. Het is niet zomaar een dingetje, we zijn hiermee echt een voorloper in de Achterhoek. Het is helemaal mooi dat die waterstof dadelijk grotendeels lokaal gebruikt wordt”, aldus de wethouder. De initiatiefnemers hebben al gesprekken gevoerd met meerdere grote bedrijven in de gemeente die wel oren hebben naar lokaal geproduceerd waterstof.

Als de ontwikkelingen voorspoedig verlopen moet de waterstoffabriek er in 2027 staan. “We zijn nu bezig met de vergunningen en de subsidieaanvragen. Het gaat om een flinke investering van 16 miljoen”, zegt Bots. “Deze investering wordt gezamenlijk gedaan door Kuster Energy, Den Tol en uit subsidies. Daarnaast blijven we ook gewoon stroom leveren. We zijn nu naast de windmolens ook een zonnepark aan het aanleggen. Het overgrote deel van de groene stroom wordt niet gebruikt voor de productie van waterstof.”

Lees ook: duitsland-sunfire-levert-100-mw-elektrolyser-aan-energiebedrijf-rwe-in-lingen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen