• Home Slider01

Bilbao 1 waterstofDe Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een document gepubliceerd met uitleg over de nieuwe regels over zogenoemde derdentoegang tot waterstofterminals. Via waterstofterminals in havengebieden komt H2 via vrachtschepen het land binnen en gaat vandaar via pijpleidingen of transport per as naar eindgebruikers. Door transparante regels voor toegankelijkheid tot waterstofterminals wil de ACM bijdragen aan investeringszekerheid en daarmee de totstandkoming van een importketen voor waterstof in Nederland.

Het kenniscentrum en belangenbehartiger voor de zakelijke elektriciteit- gas- en waterafnemers, Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW), reageert positief op de plannen. De Nederlandse VEMW streeft naar betrouwbare energievoorzieningen en beheersbare kosten en wil daarmee de energietransitie bevorderen.

De gasverordening is van toepassing met ingang van 5 februari 2025. Waterstof terminal beheerders moeten vanaf die datum aan potentiële gebruikers toegang bieden tot de capaciteit van hun terminal. Enkele verplichtingen uit de Gasverordening zijn op een later moment van toepassing, zoals de verplichting voor waterstofterminalbeheerders om een platform op te zetten voor het verhandelen van capaciteitsrechten. Deze verplichting geldt vanaf uiterlijk 5 februari 2026.

In een waterstofterminal wordt een per schip geïmporteerde waterstofdrager - zoals vloeibare waterstof, ammoniak en liquid organic hydrogen carriers (LOHCs) - afgeladen en omgezet naar gasvormige waterstof. Deze waterstof kan vervolgens via een distributienetwerk worden vervoerd naar (industriële) afnemers in het achterland.

Het principe van derdentoegang tot waterstofterminals is volgens de Nederlandse regering van belang voor het ontstaan van een gelijk speelveld tussen marktpartijen die als leverancier actief willen worden op de Europese markt voor gasvormige waterstof en afhankelijk zijn van deze toegang. In Nederland zal een systeem van onderhandelde derdentoegang gaan gelden. Daarbij moet de waterstof terminal beheerder met gebruikers van de terminal, zoals waterstofproducenten, -handelaren en -afnemers, onderling afspraken te maken over voorwaarden en tarieven waartegen zij gebruik kunnen maken van de terminal. Beide partijen zijn daarbij verplicht te goeder trouw over toegang te onderhandelen. Hierbij gelden algemene principes, zoals transparantie en non-discriminatie.

Partijen die een klacht hebben tegen een waterstofterminalbeheerder kunnen deze klacht voorleggen aan de ACM. Op dit moment treedt de ACM al op als geschilbeslechtingsinstantie als het gaat om het netbeheer voor gas en elektriciteit, waterstof komt daar in de toekomst bij.

Lees ook: australie-waterstofbussen-binnen-het-openbaar-vervoer-zijn-hit-onder-chauffeurs

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen