• Home Slider01

Son en Breugel park waterstofDe gevolgen van de aanleg van een waterstofleiding van Rotterdam naar Duitsland zijn merkbaar in de Brabantse plaats Son en Breugel. De bewoners van de wijk Sonniuspark en de gemeente hebben afgesproken dat een park aan de noordzijde een flinke upgrading gaat krijgen, maar dat gaat onverwachts niet door. De reden: het park ligt boven een ondergrondse pijpleiding, onderdeel van de Delta Rhine Corridor en dit geeft bovengrondse beperkingen.

Twee jaar geleden is de laatste kavel in de wijk Sonniuspark verkocht. De ontwikkeling van de nieuwe woonwijk duurde aanzienlijk langer dan gepland, mede veroorzaakt door de internationale financiële crisis. Het huidige park is indertijd met weinig geld aangelegd en inmiddels sterk verwilderd. Nu de wijk klaar is willen de wijkbewoners en de gemeente samen optrekken om het verwaarloosde stukje groen een stuk aantrekkelijker te maken voor recreatie. Het nieuwe plan belooft een ‘speel-, beleef- en doepark’ met twee vijvers, een eilandje, extra bomen, en zelfs een pontje. De vijvers zouden dienen als onderdeel van de klimaatadaptieve waterhuishouding. De betrokkenheid van bewoners zorgde voor enthousiasme en een sterke verbondenheid met het project.

Maar nu de uitvoering steeds dichter bij komt, is het project onverwachts stilgelegd. De reden: het park ligt boven een ondergrondse pijpleiding, onderdeel van de Delta Rhine Corridor. Deze leiding heeft al beperkingen opgelegd aan het gebruik van de grond erboven, maar de leidinggoot wordt aanzienlijk ruimer. Over een strook van 140 meter breed mogen geen bomen, waterpartijen of speeltoestellen worden geplaatst.

De nieuwe beperkingen maken de gezamenlijk ontworpen plannen onuitvoerbaar. Het oorspronkelijke idee om een modern park voor alle inwoners van Son en Breugel te creëren lijkt daarmee voorlopig van de baan.

De Rhine Delta Corridor is een verzameling van meerdere pijpen en leidingen van Rotterdam via Moerdijk en door Brabant en Limburg naar het Duitse Ruhrgebied. De uitbreiding van buisleidingen is nodig voor het transport van waterstof, CO2, ammoniak en meerdere ondergrondse gelijkstroomverbindingen voor de industrie. Doel is de zware industrie in het Duitse achterland te verbinden met de energieopwek via windparken op de Noordzee en de importhaven Rotterdam.

Lees ook: italie-iris-ceramica-group-produceert-eerste-keramische-plaat-met-mengsel-van-h2

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen