Tweeëneenhalf jaar na de opening van de eerste fabriek voor groene waterstof wordt het project gestopt. De pilot Sinnewetterstof in Oosterwolde (Friesland), een samenwerking tussen netwerkbedrijf Alliander en hernieuwbare energieontwikkelaar GroenLeven, wordt beëindigd. Tijdens deze pilot onderzochten beide partijen of productie van groene waterstof een oplossing kan zijn om de drukte op het stroomnet tegen te gaan. Maar het project is mislukt, mede door de enorme energiecrisis. Daarnaast is het niet gelukt de productielokatie op te starten, de onderdelen van het systeem, die bij verschillende leveranciers in binnen- en buitenland werden ingekocht, werkten uiteindelijk niet samen. Netbeheerder Alliander zet de fabriek per direct te koop.
In 2022 opende Alliander in Oosterwolde de allereerste binnenlandse waterstoffabriek met een vermogen van 1,4 megawatt naast een zonnepark met 132.000 zonnepanelen dat is ontwikkeld door GroenLeven. Daarmee wilden beide partijen met een kleinschalige elektrolyser onderzoeken op welke manier waterstof een rol kan spelen in de congestieproblematiek op het elektriciteitsnet. In het onderzoek is onder andere gekeken of filevorming op het elektriciteitsnet kan worden verminderd of voorkomen en of waterstof een oplossing is om uitbreiding van het net te voorkomen.
Bij aanvang van de pilot was het de bedoeling om jaarlijks 100.000 kilogram waterstof te produceren. Door technische problemen is dit niet gelukt. Toch is in de afgelopen periode met verschillende systeemtesten op beperkte schaal groene waterstof geproduceerd. Dit is echter onvoldoende geweest om antwoord te geven op de oorspronkelijke leerdoelen. De uitgevoerde testen hebben wel meerdere bruikbare inzichten opgeleverd over de wijze waarop een elektrolyser kan functioneren naast bijvoorbeeld een zonnepark. Een belangrijke les is ook dat de toeleveranciers van componenten voor dit soort installaties nog niet optimaal op elkaar waren ingespeeld. Daarnaast was bij de start van de pilot nog veel onduidelijk in de vergunningsprocedure.
Nu elektrolysers steeds meer in opkomst zijn als onderdeel van een nieuw energiesysteem, is het voor Alliander niet langer noodzakelijk een eigen elektrolyser te onderhouden. Daarom is besloten de pilot Sinnewetterstof eerder te beëindigen dan de geplande vijf jaar.
De komende weken worden de testen door Alliander afgerond. Daarnaast wordt gezocht naar een partij die de waterstofinstallatie wil overnemen. Na een overname is Alliander niet langer meer betrokken en zal dan ook geen testen meer uitvoeren.
Ondanks de tegenvaller blijft Alliander het belang van waterstof onderstrepen. Waterstof gaat volgens de netbeheerder een grote rol spelen in de energietransitie.
In april 2022 was Waterstof Magazine aanwezig bij de opening van de H2-fabriek en publiceerde een uitgebreid verslag met unieke foto’s.
Lees ook: nederland-rapport-over-33-woningen-op-waterstof-in-wagenborgen-groningen-gepresenteerd