Het Nederlandse gastransportbedrijf Gasunie gaat de komende vijf jaar 8 miljard euro investeren in de uitbreiding van een landelijk netwerk voor waterstofgas. Dat blijkt uit het jaarverslag dat vandaag is gepresenteerd. Het netwerkbedrijf gaat ook investeren in Carbon Capture and Storage. Deze CCS is een techniek om CO2 af te vangen en op te slaan. Door CCS komt de CO2 niet als broeikasgas in de atmosfeer.
Het jaar 2024 was een turbulent jaar voor de energietransitie, waarin duidelijk is geworden dat het concurrentievermogen van Nederland en Europa krimpt en de toekomst van de industrie wordt bedreigd. De gewenste snelle overgang naar een duurzame energievoorziening staat onder druk door onzekere voorwaarden, hoge nettarieven en lange doorlooptijden bij vergunningstrajecten, schrijft het bedrijf. Om de energietransitie te versnellen en bij te dragen aan een betaalbare, beschikbare en duurzame energievoorziening voor Europa, investeert Gasunie tot en met 2030 ongeveer € 12 miljard in energie-infrastructuur. Afgelopen jaar steeg het aandeel van groene projecten in de investeringsuitgaven van 20% naar 45%. Dankzij al deze investeringen houden industrieën en huishoudens perspectief om te kunnen verduurzamen en blijft het doel om voor 2050 klimaatneutraal te worden in zicht.
Willemien Terpstra, CEO: 'Nederland staat momenteel op een kantelpunt of wij met of zonder industrie verduurzamen. Gebeurt dat zónder, dan is dat desastreus voor Nederland en Europa. Voor onze welvaart, werkgelegenheid, duurzame autonomie en ook voor ons milieu. Verduurzamen en oplossingen bieden om de industrie in Nederland te houden, dat heeft voor Gasunie topprioriteit.'
Gasunie wil er alles aan doen om belangrijke industrieën voor Nederland te behouden. Via CCS kan de industrie de CO2-uitstoot in 2030 halveren. Daarnaast wil Gasunie zo snel mogelijk de infrastructuur voor waterstof aanleggen en stimuleert de onderneming de invoeding van groen gas in haar pijpleidingen. Ondertussen blijft Gasunie ervoor zorgen dat haar aardgasnetwerk in Nederland en Duitsland optimaal en efficiënt functioneert, zodat er energiezekerheid kan worden geboden.
In 2024 heeft Gasunie veel werk verzet aan haar projecten. De planning van het landelijke waterstofnetwerk is eind vorig jaar geactualiseerd, wat duidelijkheid geeft aan de toekomstige gebruikers: het eerste deel van het waterstofnetwerk in Rotterdam ligt op schema om volgend jaar de eerste waterstof te kunnen vervoeren. De industriële regio’s langs de kust volgen uiterlijk in 2030, de verbindingen met Limburg, Duitsland en België zijn naar verwachting rond 2032 gereed.
Lees ook: nederland-kart-op-waterstof-in-actie-tijdens-greenkarting-in-lelystad