• Home Slider01

Drechtsteden Van oord waterstof Een succesvolle pilot in de zeehaven van Dordrecht. Daar heeft baggerbedrijf Van Oord een geslaagde pilot uitgevoerd met het baggeren op waterstof. Van kraanschip Christiaan P. zijn de dieselmotoren verwijderd en zijn elektromotoren geplaatst. Twee batterijpakketten en een waterstofaggregaat van Nexus (blauw op de linker foto) leverden daarvoor voldoende energie. Scheepsbedrijf Van oord is enthousiast over de mogelijkheden met waterstof en kijkt naar andere toepassingen.

“Als zo’n kraanschip een week lang op diesel zou draaien gaat er ongeveer 2000 liter doorheen”, meldt een woordvoerder. “Door de combinatie van twee batterijpakketten, een brandstofcel, speciaal ontwikkeld voor de maritieme sector, en een transportcontainer met waterstof is de hele energievoorziening plotseling emissievrij. Het is prachtig om dit te zien werken. Voor de baggersector is dit een absolute primeur en het scheelt enorm veel schadelijke uitstoot.”

Voorafgaand aan het pilotproject is de Christiaan P. omgebouwd. Alle motoren op het schip zijn vervangen door elektromotoren en ook de kraan is vervangen door een elektrische variant. Voor de proef, waar geen emissies werden uitgestoten, werden twee nieuwe DENS Powerhub mobiele batterijsystemen van elk 870 kWh gebruikt. Deze 10-voets containers wegen elk 13,5 ton, hebben een bruto capaciteit van 870 kWh en een netto bruikbare capaciteit van 825 kWh. De batterijcontainers zijn gebruikt als de primaire energiebron van het schip. Elke batterij leverde maximaal 265 kW AC via de powerlock-aansluiting, beperkt door de DC-AC in omvormergrootte. De batterijen kunnen tot 350 kW leveren.

Het gecombineerde vermogen van de batterijen en brandstofcel was voldoende om het schip te gebruiken zonder enige vermogensbeperkingen tijdens het baggeren en tijdens het varen. In het eerste deel van de test werden de batterijen 's nachts opgeladen via de walstroom van de gemeente Dordrecht en in het tweede deel continu opgeladen door de waterstofbrandstofcel die Nexus Energy. Het Nexus Power Pack bevat een waterstofbrandstofcel (2x 60 kW piek) en een batterij met een brutocapaciteit van 80 kWh die een totaal piekvermogen van 200 kW levert. De energie uit de brandstofcel werd gebruikt om de grotere batterijen op te laden.

Het kraanschip Christiaan P. wordt ingezet voor diverse werkzaamheden in de waterbouw, voornamelijk bij baggerprojecten en het aanbrengen van oeverbeschermingen en bestortingen.

Tijdens het pilotproject is onderzocht hoe effectief en efficiënt batterij-elektrische baggeren in de praktijk is. Er zijn diverse metingen uitgevoerd, zoals het verbruik bij varen op verschillende snelheden en bij lichte en zware baggerwerkzaamheden. Daarnaast is getest hoe het opladen van de batterijen verloopt via walstroom en de eigen generator van het schip. Ook is onderzocht of de batterijen continu opgeladen kunnen worden tijdens het werk met behulp van waterstof.

Het pilotproject vond plaats in de zeehaven van Dordrecht en is mede gefinancierd vanuit de Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem. Dankzij de succesvolle samenwerking tussen bedrijven en overheid laat dit pilotproject zien hoe samenwerking en innovatie kunnen leiden tot duurzame oplossingen in de maritieme sector .

De test van Van Oord is uitgevoerd in samenwerking met ZEDHub, Smart Delta Drechtsteden, de Gemeente Dordrecht en het Havenbedrijf Rotterdam. De resultaten van deze pilot gaven nieuwe en waardevolle inzichten die de sector zullen helpen om in de toekomst volledig emissieloos te opereren. 

Lees ook: nieuw-zeeland-eerste-van-20-nieuwe-waterstoftrucks-officieel-gepresenteerd

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen