• Home Slider01

Waterstof afval great brittainEen primeur in het Verenigd Koninkrijk. Waterstofbedrijf Hydrogen TE UK Ltd heeft een bouwvergunning aangevraagd om in Manston uit Brits afval waterstof te gaan produceren. De toekomstige lokatie ligt naast een afvalbedrijf en de regionale luchthaven en vraagt een investering van 140 miljoen euro. De initiatiefnemers melden dat er 100 nieuwe banen gecreëerd gaan worden. Eind volgend jaar moet de site al operationeel zijn.  

Op de voorgestelde locatie van 10 hectare bij Manston zal huishoudelijk en bedrijfsafval worden omgezet in waterstof. Het doel is om de hoeveelheid afval die momenteel naar stortplaatsen en conventionele koolstofproducerende verbrandingsinstallaties gaat, te verminderen.

Volgens HTE gaat de fabriek geen tot zeer lage emissies uitstoten en vrijwel zelfvoorzienend zijn, met ongeveer 70 procent energieterugwinning. 

Het proces wordt omschreven als een geavanceerde thermochemische recyclingtechnologie die is ontworpen om moeilijk te recyclen en niet-recyclebaar afval om te zetten in waardevolle grondstoffen. Door gebruik te maken van plasma-ondersteunde vergassing breekt het proces afvalstoffen zoals kunststoffen, restafval van autoshredders (ASR), medisch afval, banden, biomassa, vast stedelijk afval (MSW) enz. af bij extreem hoge temperaturen (> 3000 graden). Deze technologie resulteert in de productie van waterstof van brandstofcelkwaliteit (ISO 14687), afgevangen koolstofdioxide (CO₂) en inerte slak. De waterstof kan worden gebruikt als schone brandstof in diverse industrieën, terwijl de afgevangen CO₂ kan worden benut of opgeslagen, wat bijdraagt ​​aan koolstofneutraliteit. De resterende slak is inert en kan worden hergebruikt als bouwmateriaal.

Volgens onderzoek zal het project naar verwachting de jaarlijkse uitstoot met 109.000 ton CO2 verminderen, wat gelijkstaat aan de CO2-uitstoot van 174 retourvluchten van Berlijn naar New York. De faciliteit zal naar verwachting 44.000 ton afval verwerken, die anders bestemd is  voor verbranding of stort. De totale productie in het eerste jaar zal naar verwachting 7.600 ton waterstof van brandstofcelkwaliteit en 110.000 ton vloeibare koolstofdioxide (CO2) bedragen, die kan worden opgeslagen of gebruikt. De productiekosten bedragen de helft van de kostprijs van waterstof die via elektrolyse wordt geproduceerd.

De banen bij de fabriek zullen bestaan ​​uit een mix van geschoolde, ongeschoolde en afgestudeerde functies aan de operationele kant, met ongeveer 30 extra banen die worden gecreëerd om een ​​trainings- en opleidingscentrum te creëren als showcase voor huidige en toekomstige waterstofprojecten.

De waterstof die door de fabriek wordt geproduceerd, zal in eerste instantie worden geleverd aan waterstoftankstations die zich richten op zware commerciële voertuigen en lokale afvalverwerkingsbedrijven die willen afstappen van fossiele brandstoffen om zero-emissie te worden. Volgens HTE kan de actieradius van voertuigen op waterstof zich gunstig meten met die van voertuigen op fossiele brandstoffen, maar dan zonder de schadelijke CO2-uitstoot. 

Jeremy Parkin, algemeen directeur bij HTE,  zegt dat zijn bedrijf van plan is om in de toekomst soortgelijke fabrieken in heel Groot-Brittannië te realiseren. Er zijn al plannen voor een tweede locatie in het Verenigd Koninkrijk nabij Newport, Wales.

Lees ook: duitsland-twee-nieuwe-fabrieken-voor-de-productie-van-electrolysers-in-thueringen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen