• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: Circul8 Energy bouwt waterstoffabriek van 105 MW in Midden-Nederland

Lelystad hydeer waterstofCircul8.energy, een bedrijf dat in Midden-Nederland actief is in de opwekking en opslag van hernieuwbare energie, gaat een eigen electrolyzer bouwen voor de productie van groene waterstof. De waterstoffabriek krijgt een capaciteit van 105 MW en wordt opgebouwd met modules van 5 MW. De stroom voor de H2-productie is afkomstig uit zonneparken en windmolens in de provincie Flevoland.

Doordat de fabriek wordt aangesloten op het GDS, het Smart Grid Flevoland, zijn er geen beperkingen voor de netaansluiting. Onlangs tekenden Circul8 en Equans de ‘ATO’, de Aansluit- en Transportovereenkomst, voor het HyDeer project. Dit bevestigde officieel de netaansluiting op het smart grid en brengt de productie van groene waterstof weer een stap dichterbij.

Eerder deze zomer heeft Circul8 al een vergunningsaanvraag ingediend voor de 105 MW-installatie die komt te staan nabij Lelystad. De eerste fase, met een elektrolyse-capaciteit van 20 MW, is naar verwachting eind 2025 operationeel. De fabriek zal dan groene waterstof produceren van brandstofcelkwaliteit. Als de volledige 105 MW operationeel is betekent dat een groene waterstofproductie van 11.000 ton per jaar. Daarvan zal uiteindelijk 80% worden verkocht aan bedrijven die via een pijpleiding zijn aangesloten, de andere 20% gaat via wegtransport naar de klant. De initiatiefnemers denken daarbij aan productiebedrijven en mobiliteit. De compressoren van Circul8 kunnen waterstof opdrukken tot maximaal 500 bar.

De productielocatie is verbonden met het GDS 'Smart Grid Flevoland', dat meer dan 300 MW aan zonne- en windcapaciteit beschikbaar heeft. De fabriek gaat gebruikmaken van de overschotten aan groene energie die anders verloren zouden gaan. Er is een directe verbinding met het 43,8 MWp Circul8 zonnepark en een overeenkomst om het GDS te verbinden met het 380 kV TenneT transportnet, wat een elektrolysercapaciteit tot 500 MW mogelijk maakt.
Een belangrijke partner in het HyDeer-project is de Wageningen University (WUR). Doel is waterstof in te brengen als nieuw energiesysteem in de landbouw, zodat zware tractoren over kunnen naar waterstof.

Circul8 is geen praatclub en heeft inmiddels verschillende duurzaamheidsprojecten daadwerkelijk gerealiseerd. Het bedrijf beheert drie zonneparken met een totale capaciteit van 100 MW. Deze zonneparken zijn verbonden aan een zelfontwikkeld privaat elektriciteitsnetwerk. Het bedrijf heeft ook een batterij-opslagproject van 60 MWh-30 MW opgezet. De zonneparken, batterijopslag en de uiteindelijke waterstoffabriek bevinden zich aan de Edelhertweg 15 in Lelystad.

Lees ook: spanje-nieuwe-onderzeese-waterstofpijpleiding-voor-groene-waterstoftussen-barcelona-en-marseille

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen