• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: veel nieuwe waterstofprojecten op de waterstofkaart van Missie H2

Nederland waterstofkaart waterstofDe afgelopen maanden zijn er in Nederland veel nieuwe projecten opgestart rond waterstof. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nationale Waterstofkaart van Missie H2. Er zijn in verschillende regio’s nieuwe waterstoftankstations in ontwikkeling en door heel Nederland ontstaan initiatieven om groene stroom om te zetten in groene waterstof. De waterstofproductie wordt door de landelijke overheid ruim gesubsidieerd.

Een van de nieuwste projecten betreft een samenwerking tussen windpark Den Tol in de Gelderse Achterhoek en waterstofbedrijf Kuster H2 Energy. De eigenaren van het windpark willen een 5 MW electrolyser bij de windmolens plaatsen om bij een overvloed aan windenergie waterstof te produceren. Om de H2-productie nóg efficiënter te laten verlopen wordt er nog een nieuw zonnepark aangesloten.

Na jarenlange voorbereiding krijgt Zuid-Limburg volgend jaar het eerste waterstoftankstation. Vanaf het voorjaar 2025 kunnen de eerste personenauto's, bestelwagens én vrachtauto's waterstof tanken bij Minli Strijthagen in Landgraaf. Ook komen er nieuwe waterstoftankstations in Vianen en Tiel en worden plannen uitgewerkt voor een tanklokatie bij de oprit Woerden bij de A12 en in de haven van Rotterdam.

Ook nieuw is het drijvende waterstoflaadstation. Het motorschip Karst van de Beens Groep is het eerste werkschip in de waterbouw dat elektrisch aangedreven wordt door middel van accu’s, waarvan de stroom is opgewekt door groene waterstof. 

Bij steenfabriek Silverschoon aan de Nederrijn bij Renkum is een test uitgevoerd om minder emissies uit te stoten tijdens het bakproces van stenen. Bij het aardgas is in de proefperiode 10, 20 en 30% waterstof bijgemengd om te kunnen onderzoeken of dit invloed heeft op het productieproces. De test is succesvol verlopen en er wordt gekeken naar opschaling.

In het noorden van Nederland worden waterstofinitiatieven op een breed vlak ondersteund door HyNorth. Pioniers in de waterstofwereld kunnen advies op maat krijgen, ondersteuning bij subsidieaanvragen en zijn welkom op netwerkbijeenkomsten om elkaar te leren kennen en mogelijk samen te werken.

Inmiddels staan er bijna 350 waterstofprojecten op de Missie H2 waterstofkaart met daarbij 830 unieke projectpartners. Er stonden 648 foto’s bij de projecten en meer dan 100 korte video’s. De redacie van TKI New Gas werkt ongeveer 30 projecten per maand bij.

Bent uzelf met een waterstofproject bezig en u staat al op de kaart, dan kunt u de vermelding updaten. Nieuwe projecten kunnen met de button linksonder worden aangemeld. Een plaatsing op de Nationale Waterstofkaart is gratis.

Lees ook: waterstofbus-van-solaris-wint-voor-het-eerst-de-titel-bus-of-the-year

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen