• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: Opel presenteert tweede bestelwagen op waterstof tijdens de IAA in Hannover

Hannover opel movano hydrogenOpel komt met een tweede bestelwagen op waterstof. Naast de kleine bestelwagen Vivaro, met een laadvermogen van ruim 6m3, komt er een grotere Opel Mavano op waterstof met 17m3 laadinhoud. Het voertuig zal naar verwachting een actieradius hebben van 500 kilometer en dat is 80 kilometer meer dan de batterijelectrisch uitvoering, blijkt deze week uit de presentatie op de beursstand van Opel op de IAA Transportation in Hannover.

Door een combinatie van een waterstofaandrijfsysteem en een batterij kan de ​​ nieuwe Opel Movano Hydrogen meer dan 500 kilometer afleggen en in minder dan vijf minuten worden volgetankt met waterstof. Dat is veel sneller dan een elektrisch voertuig nodig heeft bij een snellader. De elektromotor levert 110 kW vermogen en een maximumkoppel van 410 Newtonmeter. De 11 kWh lithium-ionbatterij biedt ondersteuning bij het starten of accelereren. Volgens Opel werkt het brandstofcelsysteem altijd onder optimale bedrijfsomstandigheden. Dankzij het hybride systeem kan remenergie ook worden teruggewonnen en via de elektromotor als elektriciteit aan de batterij worden toegevoerd.

"Voor het eerst bieden we het grootste lid van de Opel LCV-familie aan als een elektrisch voertuig met waterstofbrandstofcel", zei Opel-CEO Florian Huettl tijdens de presentatie op de IAA Transportation. "In 2021 lanceerden we de Opel Vivaro Hydrogen, de eerste waterstoftransporter van een voertuigfabrikant. Vandaag zetten we met de introductie van de Movano Hydrogen de volgende stap en creëren we een nog sterker aanbod."

Huettl vervolgt: "Onze nieuwkomer erft uiteraard alle voordelen van zijn batterij-elektrische en dieselbroers." Daaronder vallen 21 elektronische hulpmiddelen. De Movano is bijvoorbeeld een van de eerste in zijn klasse die rijhulpsysteem Level 2 biedt. Hij biedt een laadvolume van maximaal 17 kubieke meter - ruim voldoende ruimte voor zakelijke klanten die veel te vervoeren hebben.

Lees ook: nederland-veel-nieuwe-waterstofprojecten-op-de-waterstofkaart-van-missie-h2

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen