• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Noorwegen: Norwegian Hydrogen opent Hellesylt Hydrogen Hub aan Geirangerfjord

 Noorwegen Hydrogen hub waterstofIn de Noorse plaats Hellesylt heeft premier Jonas Gahr Støre de afgelopen week de Hellesylt Hydrogen Hub officieel geopend. Direct aan de Geirangerfjord wordt groene waterstof geproduceerd door energie opgewekt uit waterkracht. Norwegian Hydrogen gaat de waterstof aanbieden aan de lokale industrie, het wegvervoer, veerboten en cruiseschepen om de overgang van fossiel naar fossielvrij makkelijker te kunnen maken. De testproductie van de hub was afgelopen zomer al opgestart.

“Het is iets groots en veeleisends dat Norwegian Hydrogen hier heeft gerealiseerd”, zegt premier Jonas Gahr Støre in de plaatselijke media. “Hier produceren we waterstof dat deel gaat uitmaken van het energiesysteem van de toekomst waarin we de uitstoot moeten terugdringen. Ondanks enorm veel waterkracht kampt ons land met een tekort aan stroom, daarom gaan we de netwerken fors uitbreiden. Hiervan gaan de waterstofproducenten profiteren.” Jaarlijks kan Norwegian Hydrogen in Hellesylt 1,3 miljoen kilo groene waterstof produceren. In totaal heeft de fabriek 8,5 miljoen euro gekost. Bijna de helft van de investering is verkregen via subsidie.

Een van de eerste klanten van de waterstofhub is bouwbedrijf Veidekke Norge die de groene waterstof gaat gebruiken om de uitstoot van asfaltfabrieken in de regio aanzienlijk te verminderen, meldde Waterstof Magazine eerder dit jaar. Een ander deel van de waterstof zal worden gebruikt door Vireon, een dochteronderneming van Norwegian Hydrogen, dat ernaar streeft de grootste exploitant van waterstoftankstations voor zwaar transport in de Scandinavië te worden.
De Noorse afdeling van het internationale bedrijf Eurotainer heeft bij Hexagon Purus in Duitsland een aantal waterstoftransportcontainers gekocht om aan klanten te leasen.
De nieuwe waterstofopslagsystemen, geproduceerd in de fabriek in Weeze, Duitsland, zullen tegen het einde van het jaar worden geleverd.

Lees ook: duitsland-mtu-aero-engines-meldt-succesvolle-test-met-cryogene-waterstof-in-vliegtuigen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen