Dit is toch verschrikkelijk?
OPINIE Het is december 2017 in zomaar een tuin in Nederland. Een flinke sneeuwbui, sneeuw op de takken en een roodborstje kijkt om zich heen. Het ziet er idyllisch en zorgeloos uit.
Maar dan nu grote gevaar. Er ligt er een laag sneeuw op de takjes, dus ook op de zonnepanelen. De sneeuw waait niet van de takken, er is geen wind, dus ook de windmolens staan stil. Maar wat gebeurt er op dit moment met de energievoorziening in Nederland?
Het plaatje is gemaakt vlak voor de kerst. Alle bedrijven draaien op volle toeren. De bakkers bakken 24 uur per dag door, winkels en distributiecentra draaien op volle toeren, de kerstverlichting brand binnen en buiten, het wordt laat licht en vroeg donker en iedereen heeft de verwarming of warmtepomp aan. De vraag naar energie is enorm. Heel Nederland is op dit moment -geheel onbewust- blij met kernenergie, kolen- en gascentrales, want deze draaien gelukkig door.
Een fake-verhaal? Absoluut niet, u kunt het zelf even nakijken op de website energieopwek.nl. Op maandag 18 december 2017 gaat de wind op land én op zee plotseling liggen. Niet voor één dag, maar de hele week. Opbrengst windenergie: nagenoeg nul. Het is somber weer, er ligt sneeuw op alle zonnepanelen. Opbrengst: nagenoeg nul.
De politieke oplossing in het energievraagstuk is telkens weer: meer subsidie voor méér windmolens en méér zonnepanelen. Prima, maar dat lost het continuïteits-probleem niet op. We hebben naast deze duurzame opwek ook vooral veel grootschalige energieopslag nodig voor dit soort idyllische, maar ook ongelukkige momenten. Alle specialisten over de hele wereld kijken niet voor niets naar grootschalige energie-opslag in de vorm van waterstof. De landelijke energievraag van een volle week, stoppen we niet even in een accu. En misschien sneeuwt het dit jaar wel twee weken.
Wilt u het risico lopen dat de stroom uitvalt? Ik vrees dat het draagvlak onder duurzame energie dan razendsnel afbrokkelt. Zover moeten we het vooral niet laten komen.
Paul Bombeld is hoofdredacteur van Waterstof Magazine
Tip: In het deze maand verschenen boek ‘Help, de energietransitie’ beschrijft innovatiemanager Marco Bijkerk een realistische en betaalbare weg naar een CO-2 vrije toekomst richting het jaar 2050. Een must voor iedereen die zich bezighoud met de energietransitie.