• Home Slider01

De wereldwijde Waterstof Top 10

Paul Bombeld


Door Paul Bombeld


Overal in de wereld broeit het. Miljarden worden er geïnvesteerd in schone energie. En als alle landen de klimaatafspraken in Parijs serieus nemen is het binnen een paar decennia afgelopen met aardolie, steenkool en aardgas. Iedereen is overal opzoek naar nieuwe koolstofarme energiebronnen. Soms is het gemakkelijk, zoals op IJsland waar de aardlaag dun is en een borrelende massa zich minder dan een meter onder het aardoppervlak bevindt. Maar de meeste westerse landen zullen iets meer moeite moeten doen om aan de warmte- en elektriciteitsvraag van de bewoners te voldoen. Waterstof heeft uitstekende papieren. Het product laat zich eenvoudig produceren, opslaan en verplaatsen. Alleen moet het wel in enorme volumes. We zetten de landen die al serieus met waterstof aan de slag zijn op een rij.  Dit is de Waterstof Top 10 wereldwijd en in willekeurige volgorde.

Ballard canadaCanada

Canada wedt op meerdere paarden. Niet alleen bij de productie van waterstof uit hernieuwbare bronnen wil het land een belangrijke rol gaan spelen, maar ook in de technische hoek. De beursgenoteerde bedrijven Ballard Power Systems en Hydrogenics zijn wereldwijde partijen die flink bijdragen aan de internationale waterstofeconomie. Maar ook de provincie Alberta haalt regelmatig het wereldnieuws met nieuwe waterstofprojecten. In Vancouver is Shell inmiddels begonnen met de uitrol van waterstoftankstations.

China

Wie de smog voor ogen heeft die regelmatig boven Chinese steden hangt begrijpt al snel dat hier op het gebied van uitstoot het nodige moet gebeuren. De Chinese overheid heeft dan ook enorme subsidie-bedragen uitgetrokken voor de ontwikkeling van de nieuwe waterstof-economie. Bedrijven investeren honderden miljoenen in de grootschalige productie van elektrolysers en brandstofcellen. Fabrikanten van voertuigen schakelen over op toepassingen met waterstof. Bussen, vrachtauto’s en personenauto’s zullen de komende jaren bij duizenden op de Chinese wegen gaan verschijnen. In 2030 moeten dat er al 1 miljoen zijn. Parallel loopt de ontwikkeling van de infrastructuur van waterstoftankstations. Door de enorme subsidie die op waterstofprojecten wordt gegeven kunnen veel westerse bedrijven de ontwikkelingen nauwelijks bijhouden.

Biaritz bikerrrrFrankrijk

Hoewel het landelijk gezien nogal tegenvalt, zijn verschillende Franse regio’s juist zeer actief met waterstof. In Parijs rijden al meer dan 100 taxi’s op waterstof, in het zuiden, in de stad Toulouse, wordt een groot deel van het openbaar vervoer verzorgd met waterstofbussen en in de regio Rhone-Alpes is 200 miljoen euro uitgetrokken voor 100 voertuigen op waterstof. In Biarritz zit Pragma Industries. Dit bedrijf levert waterstoffietsen met een eigen tankstation. Ook hiervan zijn er al honderden verkocht. De Franse treinenbouwer Alstom probeert over de hele wereld waterstoftreinen te verkopen. De eerste treinen zijn al verkocht en rijden in Duitsland.

Vanuit de landelijke overheid vallen de waterstof-initiatieven tegen. Het CO2-probleem en de fijnstofuitstoot hebben niet de hoogste prioriteit. De Franse energievoorziening drijft op relatief schone kernenergie.

Duitsland

Als er één land in Europa is waar ruimhartig met subsidie voor waterstof-Duitsland mei 19initiatieven wordt gestrooid is het wel Duitsland. Momenteel wordt een landelijk netwerk van waterstoftankstations uitgerold (foto). Begin volgend jaar zijn het er 100 en Duitsland hoort daarmee bij de top 3 in de wereld. In een tiental steden rijdt een deel van het openbaar vervoer op waterstof. Zware vrachtauto’s, schepen en treinen zullen volgen. De Duitse auto-industrie is geen koploper met het produceren van voertuigen op waterstof, maar heeft inmiddels het idee toch omarmd. Energiebedrijf Shell bouwt in het Rheinland een enorme fabriek voor groene waterstof.

Port Hastings Australie VictoriaAustralië

Het continent aan de andere kant van de wereld heeft uitstekende papieren voor de nieuwe waterstof-economie. Momenteel lopen er verschillende projecten om vanuit steenkool blauwe waterstof te maken. In het productieproces wordt de CO2 afgevangen en opgeslagen in oude gasvelden voor de kust. Maar ook zijn er projecten die waterstofgas van aardgas maken. Een relatief goedkoop proces waarbij echter nog steeds fossiele brandstof nodig is en CO2 vrijkomt.

Maar Australië heeft ook een enorm binnenland waar de zon bijna het hele jaar uitbundig schijnt. Hier hebben verschillende provincies enorme zonneparken in ontwikkeling. Vanuit de stroom-opbrengst kan hier massaal groene waterstof geproduceerd worden. Australië ziet zichzelf op termijn als een belangrijke producent van groene waterstof. Vanaf eind 2020 wordt dit grootschalig per schip in vloeibare vorm worden geëxporteerd naar landen als Japan en Zuid-Korea.

Japan

Onder leiding van Toyota en Honda en Kawasaki trekt Japan volop aan de waterstofeconomie. Het Olympische dorp en het transport van atleten draait tijdens de Olympische Spelen in Tokyo in 2020 grotendeels op waterstof. En Japan denkt aan het gebruik van waterstof voor de bebouwde omgeving. Voldoende mogelijkheden om op grote schaal waterstof te produceren zijn er echter niet. Daarom werkt Japan volop mee aan waterstofprojecten in Australië, om op grote schaal waterstof te kunnen importeren.

Zwitserland CoopZwitserland

In korte tijd heeft Zwitserland de aandacht op zich gevestigd met waterstof in de mobiliteit. Op initiatief van twee landelijke supermarktketens -Migros en Coop- schakelt het zware transport binnen enkele jaren om. Er wordt momenteel gewerkt aan een landelijk netwerk van waterstoftankstations. Transportbedrijven hebben maar liefst 1650 vrachtauto’s op waterstof besteld bij het Koreaanse Hyundai. Vanaf begin 2020 worden de eerste voertuigen geleverd. De groene waterstof voor de tankstations wordt opgewekt uit vallend water. De eerste waterstofcentrale is inmiddels in aanbouw. De vrachtauto’s op waterstof zijn niet te koop, maar kunnen worden geleased. De prijs per kilometer -inclusief brandstof- is niet hoger dan de km-prijs van voertuigen op diesel. Dit zorgt voor een zeer snelle doorbraak.

Zuid-Korea

In Zuid-Korea heeft de overheid het grootste vertrouwen in waterstof, maar kreeg dit voorjaar te maken met een flinke tegenvaller. In mei explodeerde een waterstofopslagtank in een onderzoeksfaciliteit van de overheid in Gangneung, Zuid-Korea, waarbij twee doden en zes gewonden vielen. De explosie heeft geleid tot bezorgdheid bij de inwoners van het land. Door een waterstoftankstation pal naast het regeringsgebouw in Seoel te plaatsen wil de overheid laten zien dat waterstof zeer veilig is. Belangrijke regeringsfunctionarissen verplaatsen zich in auto’s op waterstof, natuurlijk van het Koreaanse merk Hyundai. Eind dit jaar is Zuid-Korea Duitsland voorbij met het aantal waterstoftankstations. Tegen 2030 moeten er 850-duizen voertuigen op waterstof rijden.

Brighton3Verenigd Koninkrijk

De Britse regering maakte deze zomer bekend bijna 14 miljard euro in een windpark op zee te willen steken om met de opbrengst -4 gigawatt- waterstof te maken. In de regio Leeds en rond Liverpool worden plannen ontwikkeld om waterstof via het huidige aardgasnetwerk naar woningen te pompen. In 2050 moet het hele land waterstof via de pijpleiding krijgen. Verschillende bedrijven met namen als RiverSimple en het beursgenoteerde ITM Power zijn zeer actief met waterstof. Op verschillende plekken in het land, zoals in Londen rijden het openbaar vervoer, een groot taxibedrijf en de politie deels op waterstof. Rond Londen ligt al een dekkend netwerk van waterstoftankstations.

Loa Angeles Zero Emission WorldVerenigde Staten

In de Verenigde Staten is er slechts één staat die de hele waterstof- economie trekt. In Californië is de afgelopen tien jaar een behoorlijke waterstofeconomie ontstaan. Toyota, Honda en Hyundai brengen auto’s op waterstof op de markt. Deze hebben de beschikking over tientallen waterstoftankstations vanaf San Diego aan de Mexicaanse grens tot San Francisco in het noorden. De grootste concentratie bevindt zich in de metropool Los Angeles. Het openbaar vervoer in de staat heeft vanuit de overheid opdracht gekregen om binnen enkele jaren emissie-loos te rijden. Zwaar transport kent verschillende toepassingen van waterstof.

Net over de staatsgrens in Phoenix -Arizona- werkt Nikola volop aan de ontwikkeling van zware vrachtauto’s op waterstof, inclusief een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations.

Meer achtergrondverhalen

 • Onderzoek naar verbrandingsmotor op waterstof 17 september 2020

  Het rijden op waterstof met een brandstofcel. Voor velen zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar het kan ook anders. De Nederlandse vrachtwagenfabrikant DAF liet de afgelopen week weten serieus te kijken naar het gebruik van waterstof in een verbrandingsmotor. En vanuit Beieren in het zuiden van Duitsland probeert de start-up...

  Lees meer...

 • Grootste waterstof-project ter wereld in logistiek van start 27 augustus 2020

  In Zwitserland gaat Europa’s grootste waterstofproject in de logistieke sector in september van start. De eerste tien vrachtauto’s op waterstof zijn inmiddels aan Hyundai Hydrogen Mobility (HHM) geleverd. HHM is een in Zwitserland gevestigde joint venture tussen de Hyundai Motor Company en het Zwitserse H2 Energy. Het doel van de organisatie is...

  Lees meer...

 • Vijf veelbelovende waterstof start-ups wereldwijd 15 juli 2020

  De innovatieanalisten van StartUs Insights hebben bedrijven die actief zijn in de nieuwe waterstofeconomie op verschillende punten beoordeeld. En daarbij komt een lijstje naar voren van vijf start-ups in de waterstoftechnologie die een grote kans maken een belangrijke rol te gaan spelen. Emotie speelde bij de beoordeling geen rol, er is zeer...

  Lees meer...

 • Hydrospider lanceert nieuw waterstof-transportsysteem in Zwitserland 23 juni 2020

  In Zwitserland is het nieuwe transportsysteem voor waterstof gepresenteerd. In containers wordt de brandstof voor vrachtauto’s en personenauto’s van de waterstoffabriek in Niedergösgen naar tankstations in het hele land vervoerd. De eerste vracht werd begin deze maand afgeleverd bij het Avia waterstof-tankstation in aanbouw in Sankt Gallen (foto...

  Lees meer...

 • Oostenrijk: groot innovatief waterstofproject bij supermarktketen MPreis 08 mei 2020

  Supermarktketens zijn de eerste bedrijven die,  zonder al te veel moeite, kunnen overschakelen naar vrachtauto’s op waterstof. De vrachtwagens vragen grote vermogens, maken veel kilometers, zijn dagelijks onderweg en keren aan het einde van de werkdag weer terug bij het distrubitiecentrum. Als daar het waterstoftankstation staat is een enorme...

  Lees meer...

 • De gasleiding is onze grootste vriend voor minder CO2-uitstoot 04 april 2020

  Al bijna zijn hele leven werkt hij in de energiewereld. Bij een internationale fabrikant die ervoor zorgt dat miljoenen gezinnen er het hele jaar behaaglijk bijzitten. En dan komt er een energietransitie, we moeten naar minder CO2-uitstoot.Marco Bijkerk kent de cijfers en begrijpt dat de boodschap die politici en media over ons uitstrooien vaak...

  Lees meer...

 • Hyundai vrachtauto’s op waterstof denderen Europa binnen 02 april 2020

  De traditionele Europese vrachtwagenfabrikanten dreigen de aansluiting richting een CO2-vrije toekomst te missen. De waterstofvrachtauto van Hyundai, dendert Europa binnen. Nadat een jaar geleden 1000 vrachtauto’s op waterstof werden aangekondigd voor Zwitserland, werd in mei bekend dat er ook tientallen voertuigen gaan rijden in Oostenrijk. Nu...

  Lees meer...

 • Alliander: onderzoek naar veiligheid van waterstof 18 maart 2020

  Uit diverse onderzoeken blijkt waterstof prima getransporteerd te kunnen worden door het aardgasnetwerk van Nederland. Slechts een klein deel, minder dan 10% van het net, moet daadwerkelijk vervangen worden. Bij drukstations onderweg en bij de meters bij de verbruikers thuis zijn ook aanpassingen nodig. Maar deze zijn voor de netbeheerders te...

  Lees meer...

 • Nederland: Eerste Nationale Waterstofdag een groot succes 06 februari 2020

  De eerste Nationale Waterstofdag die donderdag 6 februari 2020 in Lelystad werd gehouden was een groot succes. Met ruim driehonderd bezoekers, een zeer professionele organisatie en een keur aan interessante sprekers was het een boeiende dag. Tussen de lezingen door was er voldoende ruimte om met bezoekers en exposanten van gedachten te wisselen....

  Lees meer...

 • VS: 60 miljoen subsidie voor efficiëntere productie van groene waterstof 03 februari 2020

  Er komt nieuw onderzoek om de kostprijs van groene waterstof flink naar beneden te krijgen. Het ministerie van Energie in de Verenigde Staten trekt hier bijna 60 miljoen Euro voor uit. Het eindproduct, groene waterstof, moet goedkoper worden door efficiëntere elektrolysers en brandstofcellen. Aan de basis van het proces staat het optimaal...

  Lees meer...

 • De wereldwijde Waterstof Top 10 11 december 2019

  Door Paul Bombeld Overal in de wereld broeit het. Miljarden worden er geïnvesteerd in schone energie. En als alle landen de klimaatafspraken in Parijs serieus nemen is het binnen een paar decennia afgelopen met aardolie, steenkool en aardgas. Iedereen is overal opzoek naar nieuwe koolstofarme energiebronnen. Soms is het gemakkelijk, zoals op...

  Lees meer...

 • Chinese kolenhoofdstad verandert razendsnel in waterstof-hub 28 oktober 2019

  Nu de Chinese overheid volop inzet op de nieuwe waterstof-economie, buitelen de nieuwe waterstofbedrijven over elkaar heen. Deels door hun natuurlijke volgzaamheid, maar ook om te profiteren van de miljarden aan subsidies waarmee wordt gestrooid. En dan is het lastig concurreren tegen die Chinezen. Hoofdredacteur Paul Bombeld van Waterstof...

  Lees meer...

 • Waterstof, het beste alternatief voor oude Europese dieseltreinen 16 oktober 2019

    ACHTERGRONDEN Wereldwijd worden treinen beschouwd als het minst vervuilende openbaar vervoersmiddel, maar in verschillende landen in Europa wordt toch gekeken naar een schoner alternatief. En dan vooral in landen waar nog veel dieseltreinen rijden en een groot deel van het spoorwegnet niet geëlektrificeerd is. Met Duitsland, Frankrijk en het...

  Lees meer...

 • Eerste waterstofwoning van Nederland geopend 09 september 2019

  ACHTERGRONDEN  Het eerste waterstofhuis van Nederland is op 11 september officieel geopend. In het dorpje Stad aan ’t Haringvliet staat het Innovathuis dat met groene energie uit zonnepanelen een jaar lang alle seizoenen kan overbruggen. De hele installatie bestaande uit een elektrolyser, brandstofcel en een speciale boiler, passen in een flinke...

  Lees meer...

 • Wat is beter: een bus op waterstof of liever een accu? 25 juli 2019

  ACHTERGRONDENOveral op de wereld schakelen landen over naar bussen op waterstof voor openbaar vervoer. Dit biedt direct voordelen: geen CO2-uitstoot en aanzienlijk minder fijnstof. Maar deze voordelen bieden bussen op een accu toch ook? Hoofdredacteur Paul Bombeld van Waterstof Magazine heeft zich verdiept in de voor- en nadelen van accu’s...

  Lees meer...

 • Hoe werd een klein openbaar vervoersbedrijf groot in waterstof? 28 mei 2019

  In de staat Ohio in de Verenigde Staten zorgt Stark Area Regional Transit Authority (SARTA) voor het openbaar vervoer. Het busbedrijf stelt qua omvang niet veel voor en verzorgt 24 vaste busroutes in plaatsen als Alliance, Cleveland, Louisville en Uniontown. Allen gelegen in het noordoosten van Ohio. De lijnen verbinden de inwoners van Stark...

  Lees meer...

 • Tussen Texas en Louisiana ligt het grootste waterstofnetwerk ter wereld 23 april 2019

  Achtergronden. In het zuiden van de Verenigde Staten exploiteert gasproducent en gasleverancier Air Products het grootste pijpleidingnetwerk voor waterstof ter wereld. Een netwerk van bijna 1000 km verbindt 22 petrochemische fabrieken met elkaar in de staten Louisiana en Texas. Beide staten hadden al een eigen waterstofnetwerk, maar om de...

  Lees meer...

 • Negens in Europa draait de waterstof-economie beter dan op Orkney 08 april 2019

  Het lijkt in eerste instantie niet het meest aantrekkelijke gebied om naar toe te gaan. Maar voor wie de echte wereld van waterstof wil ontdekken is een tripje naar Orkney misschien niet zo’n slecht idee. De eilandengroep ten noorden van het Verenigd Koninkrijk en behorend bij Schotland heeft van de nood een deugd gemaakt. ‘We hebben hier geen...

  Lees meer...

 • Waterstofpionier Mark Pecqueur: ‘Er is helemaal geen energieprobleem.’ 03 april 2019

  Voor Mark Pecqueur uit Antwerpen is de benaming waterstof-pionier absoluut op z’n plaats. Hij werkt al 20 jaar aan toepassingen van waterstof en heeft daarvoor al twee bedrijven opgericht. ‘Eigenlijk was ik veel te vroeg, maar het heeft mij wel heel erg veel ervaring opgeleverd’. En een opvallende uitspraak: ‘Wat anderen ook beweren, er is...

  Lees meer...

 • Bleu Move in Scandinavië: 10 X een frisse kijk op waterstof 07 maart 2019

  Hoe moeten we ervoor zorgen dat waterstof sneller kan expanderen in de mobiliteit? Binnen het project Blue Move in Scandinavië is een checklist gemaakt met soms verrassende en verfrissende inzichten. Waterstof Magazine zet ze op een rij.1 Creëer corridors, maar vooral ook regionale cluster  De EU-richtlijn alternatieve brandstoffen richt zich sterk...

  Lees meer...

 • Riversimple ontwikkelt de nieuwe Rasa Hydrogen-car 28 februari 2019

  Autoproducent Riversimple uit Wales heeft 1,4 miljoen Euro ontvangen voor de verdere ontwikkeling van de Rasa. De eerste exemplaren van deze totaal nieuwe waterstofauto moeten later dit jaar van de band rollen in de autofabriek in Abergavenny. Wie is Riversimple en wat is de Rasa? Hoofdredacteur Paul Bombeld van Waterstofmagazine ging op...

  Lees meer...

 • Gigantisch H21 project in Leeds, van aardgas naar waterstof 21 februari 2019

  De kreet ‘we moeten van het gas af’ kan vanuit steeds meer hoeken op flinke kritiek rekenen. Dat Nederland afscheid moet nemen van het aardgas uit de Groningse bodem wil er bij velen nog wel in, maar een verbod op aardgas uit velden onder de zee of uit Rusland gaat velen te ver. En als we dan toch van het aardgas af moeten, is de ondergrondse...

  Lees meer...

 • Verslag: De week van de Meet Ups over Deltaplan Waterstof 16 februari 2019

  De Meet Up die pakhuis de Zwijger en de VPRO woensdagavond organiseerden in Amsterdam trok veel belangstellenden uit heel Nederland. De 350 zitplaatsen in de Grote Zaal waren allemaal bezet. Het publiek: voornamelijk mannen van middelbare leeftijd en ouder. Zwaar ondervertegenwoordigd: vrouwen, jeugd en nieuwe Nederlanders. Toch was het een...

  Lees meer...

 • Toyota’s waterstofonderzoeker Hirose ziet weinig toekomst in batterij-auto’s 30 januari 2019

  Het Amerikaanse The Move publiceerde deze week een exclusief interview met professor Katsuhiko Hirose (foto) hij heeft de leiding over Toyota’s waterstofproject. En om maar direct met de deur in huis te vallen: ‘De negatieve uitlatingen van Tesla’s Elon Musk die de waterstofauto’s af doet als ‘verbijsterend stom’ en ‘ongelofelijk dom’ zijn een...

  Lees meer...

 • Internationale waterstofeconomie van start  23 januari 2019

  ‘Het is een bijzonder project. In Australië wordt van zeer vervuilende bruinkool super schone waterstof geproduceerd en in vloeibare vorm geëxporteerd naar Japan. Door de grootschaligheid van dit project kan gesproken worden over de start van de internationale waterstofeconomie. Waterstof Magazine’s hoofdredacteur Paul Bombeld licht dit...

  Lees meer...

 • Arjan de Putter, waterstof-pionier uit Deventer 03 januari 2019

  Vele mensen praten erover, maar er zijn ook die het gewoon doen. En dat betekent dat Arjan de Putter al lang in een waterstofauto rijdt. Ondanks dat er in en rond zijn woonplaats in Deventer geen waterstoftankstation te vinden is. ‘Een kwestie van organiseren’ zegt de waterstofpionier uit het oosten. Met zijn website E-xpeditie.nl is hij aanjager van...

  Lees meer...

 • Vestenskov - het eerste waterstofdorp ter wereld 27 december 2018

  Tien jaar geleden begon in het dorpje Vestenskov in Denemarken een bijzonder project. Acht Deense energiebedrijven bouwen Vestenskov om tot het allereerste waterstofdorp ter wereld. Paul Bombeld , hoofdredacteur van Waterstof Magazine, blikt terug op een lange periode van pionieren en een onverwachte uitkomst. Wat wilde het samenwerkingsverband...

  Lees meer...

 • De zuinigste waterstofauto van Europa komt uit oost Nederland 17 december 2018

  Onder de rook van de Universiteit Twente werkt een team van 21 studenten dagelijks aan de Aurora One, met als doel zuinigste waterstofauto van Europa te bouwen. Een keer per jaar worden de resultaten zichtbaar tijdens de Shell Eco-marathon. Dit jaar in de zomer van 2019 in Londen. De resultaten waren de laatste jaren niet onverdienstelijk, Green...

  Lees meer...

 • Nieuw katalysatormateriaal brengt kostprijs waterstof fors omlaag 07 december 2018

  Onder leiding van Anthony O'Mullane, professor aan de Technische Universiteit van Queensland in Australië en promovendus Ummul Sultana hebben onderzoekers goedkopere en efficiëntere materialen ontdekt voor de productie van waterstof. In plaats van zeldzame katalysatoren in de elektrolyse zijn goedkopere alternatieven gevonden met een gelijk...

  Lees meer...

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl